Wyświetl pojedynczy post
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.02.2024, 19:38
Nie jest łatwo o wolny czas na początku roku, ale choroba pomogła i coś tam sobie leżąc w łóżku poskładałem. Mamy zamknięty piąty pełny rok od początku akcji ratunkowej więc można spojrzeć na finanse klubu w dłuższej perspektywie.

Danych za drugą połowę 2023 jeszcze wprawdzie nie ma i jakiś czas nie będzie, ale szereg wypowiedzi prezesa Królewskiego na temat spodziewanej dziury budżetowej i udzielonych pożyczek pozwala jak sądzę z dużym przybliżeniem oszacować stan finansów na koniec minionego roku. Nikt nie odpowiedział na moje pytanie o skalę pożyczek od właścicieli pod koniec 2023 więc zakładam, że tego po prostu nie wiemy. W szacunkach przyjąłem sobie mniejszą wartość (6 milionów złotych), jeśli było jednak więcej (9 milionów) to wpłynie to tylko na strukturę zadłużenia a nie na jego wielkość całkowitą czy wynik finansowy. Z założeń podawanych przez prezesa wiemy, że dziura operacyjna wyniosła w drugiej połowie roku 6 milionów (połowa z deklarowanych 12), a koszty odsetek można założyć na poziomie podobnym do pierwszej połowy roku czyli 800 tysięcy złotych.

Pomimo tego, że od jakiegoś czasu wyniki są podawane w sposób mocno skomplikowany (raport za 12 miesięcy na grudzień 2021 potem za 18 miesięcy na czerwiec 2022 potem za 6 miesięcy na grudzień 2022 a potem za 12 miesięcy na czerwiec 2023) można dokonując odpowiednich odejmowań i dodawań obliczyć wyniki za pełne lata kalendarzowe (w przypadku 2023 dodając szacunki drugiej połowy roku o których powyżej).

Myślę, że to pierwszy szacunek wyników Wisły i stanu jej finansów na koniec 2023 roku.

Aby to było rozsądne trzeba też było zadecydować, którą wersję wyników przyjmujemy jako prawdziwą. Przypominam, że prezes Błaszczykowski ujął księgowy zysk 3,5 miliona złotych związany z umorzeniem drugiej tarczy PFR w swoich wynikach za rok 2021. Następnie prezes Królewski odebrał mu tą operację i wstawił ten zysk w wyniki roku 2022 (a konkretnie jego drugiej połowy). Mamy więc niespójność bo jeden z wyników trzeba uznać za zafałszowany. Te operacje są czysto księgowe i wpływają też na poziom długów sztucznie je zawyżając pomiędzy przyznaniem wsparcia a jego umorzeniem. Tymczasem otrzymanie tarczy i jej wykorzystanie powinno wg mnie iść na konto zarządu który to organizował. Dlatego pozwoliłem sobie rozsądzić spór panów prezesów po swojemu rozliczając tarcze w latach w których były one przyznawane czyli pierwszą w 2020 a drugą w 2021. Dzięki temu nie mamy sztucznie na koniec tych lat zawyżonych długów i obniżonych kapitałów.

Na początek wrzucę jak się kształtowały kapitały własne klubu na koniec kolejnych lat. Od przejęcia klubu od pana Cupiała są one ujemne i kształtują się tak (w milionach złotych):

2016: -69,4
2017: -69,2
2018: -76,7
2019: -66,5
2020: -64,0
2021: -63,1
2022: -64,5
2023: -82,9

To są wartości wynikające ze sprawozdań finansowych po korektach o których pisałem powyżej. Obraz jest skrajnie dramatyczny przy czym liczby te nie oddają rzeczywistości. Aby widzieć na jakim realnie ujemnym poziomie jest kapitał własny spółki trzeba odrzucić te 42,9 miliona długu wewnętrznego o którym wszystkie osoby związane z klubem mówią jak o czystym zapisie księgowym. Po tej korekcie mamy (w milionach):

2016: -26,5
2017: -26,3
2018: -33,8
2019: -23,6
2020: -21,1
2021: -20,2
2022: -21,6
2023: -40,0

Ujemny kapitał własny nie jest poziomem zadłużenia. W bardzo dużym uproszczeniu pokazuje jednak jaka kwota byłaby potrzebna do zrównoważenia bilansu spółki i doprowadzenia do sytuacji w której np. można rozmawiać z bankiem o kredycie na rozbudowę bazy czy inne inwestycje. Widać, że za czasów prezes Sarapaty kapitał spadł z poziomu ok. -26 do poziomu ok. -34 i wtedy spółka wpadła w kłopoty. Akcja ratunkowa podniosła kapitały do poziomu ok. -20 w najlepszym momencie. Na koniec ubiegłego roku jest to już jednak dwa razy gorzej. Wyraźnie też więcej niż na koniec 2018. To, że klub funkcjonuje zawdzięczamy zapewne temu, iż teraz większa część braków kapitałowych jest finansowana przez pożyczki od właścicieli.

PS. Dla purystów dodam, że tak naprawdę można zakładać, iż najwyższy poziom realnych kapitałów własnych klub miał na koniec 2020 roku. W 2023 spisane zostało 3,2 miliona złotych należności powstałych w poprzednich latach. Część z tego to należności ze sprzedaży Lisa w 2021 część z innych operacji nie wskazanych wprost. Nie bardzo wiadomo jak to podzielić na lata powstawania ale praktycznie na pewno można strzelać, że kapitał własny na koniec 2022 i 2021 był w sprawozdaniach zawyżony odpowiednio o całość i jakąś część tej kwoty. Obrazu całości i dramatu jaki nastąpił w roku 2023 za bardzo to jednak nie zmienia.

W kolejnych odcinkach będzie o realnym zadłużeniu z kilku perspektyw i wynikach finansowych.
Odpowiedz cytując