|
Senior Member
Od: 08.2005
|

18.01.2024, 22:08
|
Tym razem Mateusz Miga:
Cytat:
Mateusz Miga, TVPSPORT.PL: - Podczas powitalnej konferencji zapytałem pana o różnice w mentalności między Polakami i Hiszpanami czy Latynosami. Po kilku dniach pracy z Wisłą wie pan więcej na ten temat?
Albert Rude: - Tak i mogę coś powiedzieć. Przy okazji dwóch pierwszych spotkań z zespołem przedstawiałem pewne rzeczy, a nikt z piłkarzy nie zabierał głosu. Wszyscy siedzieli skupieni, próbując zrozumieć przesłanie. Spytałem potem mojego asystenta, Mariusza Jopa dlaczego tak się dzieje. Dlaczego nie wchodzą w interakcję, nie zgłaszają się do zabrania głosu? Mariusz wyjaśnił, że to jest wasz sposób pracy. "Po prostu słuchamy, a potem wykonujemy. Jeśli chcesz, aby weszli w interakcję, musisz ich do tego zachęcić. Musisz sam zadawać pytania". Tego się nauczyłem w pierwszych dniach. My Hiszpanie jesteśmy zdecydowanie bardziej otwarci na tego rodzaju rozmowy, więc dla mnie bardzo ważne jest, by relacja funkcjonowała w obie strony. Jeśli chodzi o piłkę, to wrażenie zrobiła na mnie intensywność polskich piłkarzy. -10 stopni Celsjusza, co przekładało się na stan boiska, więc musieliśmy nawet korzystać ze sztucznej trawy, ale oni nie narzekają i trenują jak prawdziwe bestie. Zauważyłem to niemal od razu.
|
|
|