Wyświetl pojedynczy post
viktor56
Senior Member

Od: 12.2017

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.12.2023, 11:54
Markus napisał(a):Wyświetl post
Profesjonalne kluby silnych lig tylko przejściowo często mają przewagę obcokrajowców we własnych składach, czy od dawna jest to stan stały i nie powodujący ubytku dla ich marki oraz prestiżu lub ilości kibiców oglądających ich mecze?
To jest inna dyskusja, ale na dłuższą metę, myślę, że może tak być, że ukorporacyjnienie piłki nożnej i zniszczenie związku lokalnych klubów z regionami i ich społecznościami doprowadzi do marginalizacji tej dyscypliny. Kropką nad i będzie utworzenie produktów typu 'Superliga', które coraz bardziej będą nas przesuwać w kierunku freak fightów, a oddalać od tradycji sięgającej czasów grania za dzieciaka w klubach osiedlowych. Jestem gotów uwierzyć, że taki łebek jest w stanie zajawić się oglądaniem Legii, Lecha, czy Wisły nawet w wersji z samymi najemnikami, ale jak te zespoły wygrywają. Łatwo mi też wyobrazić sobie, że ktoś chce oglądać klub grający w 3 lidze, ale pełen ludzi, którzy na.derby pomalują sobie włosy w barwy klubowe. Trudno mi sobie wyobrazić natomiast, czy mając dziś 7 lat, gdybym patrzył na Wisłę kopiącą się po głowie i rotującą szrotem w takim tempie, że nawet śledząc to na bieżąco nie pamiętam już zawodników, którzy byli tu dwa lata temu, mógłbym się zakochać w tym klubie - to jest rzeczywistość, którą mamy dzisiaj. To gwoli dygresji.

Do tematu jednak - czy ktoś zresearchował co to jest za szkoła trenerów Alberta Rudé, jakie osiągnięcia ona ma i tak dalej? Informacje prasowe w których o tym mowa pełne są pustosłowia - żadna to sztuka wyszkolić 100 trenerów w 30 ligach, jak się żadnego nie wypromuje, a nasz trener jest, póki co, sam jedynie obiecującym kandydatem na trenera.
Jeszcze będzie pite za te wszystkie lata czekania. Jeszcze będzie pięknie.
Odpowiedz cytując