Wyświetl pojedynczy post
wierność83
Senior Member

Od: 11.2018

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.11.2023, 10:47
Piknik1906 napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem skąd pomysł z inwestorem. Nic na to nie wskazuje. Oczywiście jest dość powszechne, że umowa inwestycyjna zobowiązuje ustępującego właściciela do ustalonych w umowie sprzedaży/inwestycyjnej zmian w statucie, ale takie rzeczy dzieją się po całym procesie negocjacji i podpisaniu umów. Nie przy okazji zwyczajnego WZA.

Z kolei wszystko wskazuje na to, że jest to wstęp do większego scentralizowania władzy i usunięcia ewentualnego oporu czy presji ze strony rady nadzorczej lub jej poszczególnych członków. Rada będzie wiedziała tylko tyle ile za stosowne uzna przekazać jej zarząd (a w naszym przypadku prezes) i będzie pytana tylko o wąski katalog spraw, których wartość przekroczy milion złotych.

Zgadzam się, że intencje najmocniej oddaje sprawa poruszona przez użytkownika @MaLk i opisana w punkcie szóstym, ale wszystkie razem pokazują, że to nie przypadek tylko celowa operacja. No i nie wiem czy przypadkiem największych konsekwencji nie będzie miała kwestia zwolnienia z nadzoru wszystkich operacji transferowych (nie chodzi tylko o kupowanie/sprzedawanie ale też o podpisywanie/zrywanie kontraktów) poniżej miliona złotych.
To jeśli zgadzamy się, że punkt 6-sty jest najważniejszy, a odrzucamy jakieś niecne plany/zamiary, chęć ukrycia jakiejś złej sytuacji (osobiście po prostu w to nie wierzę, że świadomie wprowadzi RN w błąd, jakkolwiek będąc mocno krytycznym do JK równocześnie) to nie mam innego pomysłu. Może komuś się chce pospekulować kto się zna na temacie.
Odpowiedz cytując