Wyświetl pojedynczy post
Obserwator
Member

Od: 01.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.11.2023, 19:59
ciacho napisał(a):Wyświetl post
Może ja źle pamiętam, a nie chce mi się tego szukać, ale TJ na tamten moment powiedział, że odchodzi z Wisły i tematu wzięcia przez niego odpowiedzialności za całość nie było.
To nie jest prawda. Odnosiłem się do tej akurat kwestii publicznie m. in. na mojej konferencji.

Po pierwsze już późną wiosną 2022, po podliczeniu szacunków wyniku finansowego sezonu 21/22, poinformowałem pozostałych akcjonariuszy, że bez przejęcia pełnej kontroli nad wydatkowaniem środków z klubu nie będę dłużej brał udziału w jego finansowaniu. Wtedy wystarczającym dla mnie rozwiązaniem była możliwość powołania członka zarządu ds. finansowych z prawem do blokowania wychodzących poza budżet i możliwości spółki umów i płatności.

Po drugie w lecie 2022 zadeklarowałem, że jestem w stanie na jakiś czas przejąć zarządzanie klubem i wziąć odpowiedzialność za jego przeprowadzenie przez okres zmniejszonych wpływów spowodowanych spadkiem z Ekstraklasy. Wtedy wiązało się to z objęciem stanowiska prezesa zarządu i przejęcia pełnej decyzyjności, ale nie było żadnych innych twardych warunków organizacyjnych ani finansowych z mojej strony.

Jak wiadomo pozostali akcjonariusze nie skorzystali z żadnej z tych opcji i postanowili powołać na stanowisko prezesa p. Nowaka.

Po trzecie późną jesienią 2022 złożyłem pozostałym akcjonariuszom propozycję przejęcia pełnej odpowiedzialności za klub (lub alternatywnie całkowitego odejścia z klubu), tym razem pod dwoma warunkami:

1. pokrycia nieodwracalnych strat spółki spowodowanych brakiem jakichkolwiek działań ratunkowych przez powołanego prezesa, które oszacowałem na 8 milionów złotych, poprzez solidarne udzielenie klubowi pożyczek (w których byłem gotowy uczestniczyć proporcjonalnie do posiadanych udziałów)

2. odsprzedania akcji spółki po cenie ich nabycia oraz rozłożenia udzielonych pożyczek na 5 lat z 2,5 roczną karencją w spłacie (analogicznie do propozycji w drugą stronę w przypadku mojego wyjścia)

Jak wiadomo ta propozycja też nie została przyjęta. Nie dostałem też żadnej jej modyfikacji jako kontrpropozycji. Skorzystano z opcji przejęcia moich akcji. Bardzo proszę trzymać się faktów.
Odpowiedz cytując