ciacho napisał(a):

|
Może ja źle pamiętam, a nie chce mi się tego szukać, ale TJ na tamten moment powiedział, że odchodzi z Wisły i tematu wzięcia przez niego odpowiedzialności za całość nie było.
|
To nie jest prawda. Odnosiłem się do tej akurat kwestii publicznie m. in. na mojej konferencji.
Po pierwsze już późną wiosną 2022, po podliczeniu szacunków wyniku finansowego sezonu 21/22, poinformowałem pozostałych akcjonariuszy, że bez przejęcia pełnej kontroli nad wydatkowaniem środków z klubu nie będę dłużej brał udziału w jego finansowaniu. Wtedy wystarczającym dla mnie rozwiązaniem była możliwość powołania członka zarządu ds. finansowych z prawem do blokowania wychodzących poza budżet i możliwości spółki umów i płatności.
Po drugie w lecie 2022 zadeklarowałem, że jestem w stanie na jakiś czas przejąć zarządzanie klubem i wziąć odpowiedzialność za jego przeprowadzenie przez okres zmniejszonych wpływów spowodowanych spadkiem z Ekstraklasy. Wtedy wiązało się to z objęciem stanowiska prezesa zarządu i przejęcia pełnej decyzyjności, ale nie było żadnych innych twardych warunków organizacyjnych ani finansowych z mojej strony.
Jak wiadomo pozostali akcjonariusze nie skorzystali z żadnej z tych opcji i postanowili powołać na stanowisko prezesa p. Nowaka.
Po trzecie późną jesienią 2022 złożyłem pozostałym akcjonariuszom propozycję przejęcia pełnej odpowiedzialności za klub (lub alternatywnie całkowitego odejścia z klubu), tym razem pod dwoma warunkami:
1. pokrycia nieodwracalnych strat spółki spowodowanych brakiem jakichkolwiek działań ratunkowych przez powołanego prezesa, które oszacowałem na 8 milionów złotych, poprzez solidarne udzielenie klubowi pożyczek (w których byłem gotowy uczestniczyć proporcjonalnie do posiadanych udziałów)
2. odsprzedania akcji spółki po cenie ich nabycia oraz rozłożenia udzielonych pożyczek na 5 lat z 2,5 roczną karencją w spłacie (analogicznie do propozycji w drugą stronę w przypadku mojego wyjścia)
Jak wiadomo ta propozycja też nie została przyjęta. Nie dostałem też żadnej jej modyfikacji jako kontrpropozycji. Skorzystano z opcji przejęcia moich akcji. Bardzo proszę trzymać się faktów.