Wyświetl pojedynczy post
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.08.2023, 23:52
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Zmiana sztabu w ogóle nie ulega wątpliwości (trzeba się chwytać wszystkiego, co się da). Nie ma sensu trzymanie trenera, który po 5 kolejkach zajmuje z Wisłą 13 miejsce (a może nawet 14). Tylko że moim zdaniem nie rozwiąże problemu. Bo to tylko objaw choroby w klubie, a nie główna przyczyna. Rozumiem, że łatwiej żyć z myślą, iż prosta zmiana trenera oraz sztabu poprawi sytuację, ale nie poprawi. Jak nie poprawiła nigdy w czasie, kiedy jest tu trio.

Co do zjazdu trudno ocenić jaka jest przyczyna. Może to ręka Sobola, może osłabienie drużyny, może wahania formy darmowych piłkarzy, którzy nigdy niczego nie osiągnęli... Może wszystko po trochu. Nie piszę tego, żeby kogokolwiek wybielać. Wyjmij Wszołka, Josue i Pekharta z Legii i może nie zobaczysz takiego zjazdu jak u Wisły, ale to będzie inna, dużo słabsza drużyna. Sam Fernandez swoimi asystami i bramkami dał nam prawie 20 punktów. Poza tym sama jego obecność wpływała na postawę innych (większa pewność i morale). I pewnie nawet, gdy nie strzelał i nie asystował, absorbował uwagę piłkarzy drużyn przeciwnych, ułatwiając kolegom robotę. Nie wiem ile udałoby się ugrać w poprzedniej rundzie, gdybyśmy go nagle zniknęli ze składu. Nie mam, jednak, wątpliwości, że miejsca w pierwsze szóstce mogłoby nie być.
Kurz ja rozumiem że trzymasz się twardo swojej tezy,że tak naprawdę wszystko sprowadza się do jakości i umiejętności piłkarzy i tak naprawdę tylko od tego zależy końcowy wynik ale jest tyle przykładów dowodzących że to bzdura.Tak jak nie załatwisz wszystkiego zapierdalaniem tak nawet mając niezły materiał ludzki niekoniecznie przełoży się to na oczekiwany wynik.Ten sam Wszołek,Josue czy Pekhart mogą zostać ligowym dżemikiem jeśli nie przygotuje się ich odpowiednio do sezonu i poszczególnych meczów,każe występować na pozycjach na których nigdy nie występowali albo zmusi do grania taktyką która niweluje ich atuty.
Odpowiedz cytując