Wyświetl pojedynczy post
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.07.2023, 20:02
wierność83 napisał(a):Wyświetl post
JK na TT odnośnie sytuacji finansowej Wisły (wpisy pojawiły się 1-2 dni temu). Czy nasi forumowi eksperci od liczb widzą tu coś nowego, coś to zmienia?
Nie chciałbym aspirować do miana eksperta, ale zostałem niżej wywołany po nicku więc napiszę parę słów.

Po pierwsze jak już nieraz wspominałem liczby podawane przez klub są obarczone sporą niepewnością co do ich poprawności, ostatnio wyszło mi nawet, że ktoś podrasował oficjalne sprawozdania finansowe (pisałem o tym jakiś czas temu). Ale im więcej wychodzi tym bardziej można się zbliżyć do prawdy eliminując sprzeczności.

Wracając do przedstawionych danych.

Dziura na poziomie 6-12 milionów za sezon w I lidze zgadza się z moimi szacunkami i gra z przedstawionymi już wynikami za pierwszą połowę minionego sezonu. Przy czym to jest oczywiście lekka manipulacja bo dziura operacyjna wynosi po prostu 12 milionów, a niedobór gotówki może się zmniejszyć do 6 milionów jeśli spłyną kolejne zaległe należności (tak jak w minionym sezonie spłynęły na koniec 4 miliony za AEM).

Warto tu trochę odkłamać ten przekaz. Dziura 6-12 nie spowoduje, że dołożymy od 6 do 12 milionów zadłużenia. To spływające należności to są "stare" środki które miały pokryć niedobory w sezonie spadkowym. Pomagają teraz w finansowaniu ale jeśli analizujemy to pod kątem tego kto ile zadłużenia dołożył to poprzedni i obecny sezon dołożą po 12 milionów. Schodzące należności pozwolą tą dziurę finansować, ale to oznacza, że nie zostaną spłacone długi jakie powstały w wyniku braku zapłaty w terminie.

Czyli utrzymywanie budżetu z dziurą operacyjną na poziomie 12 milionów za sezon spowoduje, że długi klubu po sezonach 22/23 i 23/24 będą o 24 miliony większe niż mogłyby być gdyby sezony te były rozgrywane przy budżecie zbilansowanym. Z tego 6-8 milionów idzie na konto prezesa Nowaka (zakładam na podstawie również tutaj opublikowanych informacji), a 16-18 prezesa Królewskiego.

Informację o potrzebie restrukturyzacji 9-10 milionów czytam raczej jako zapowiedź próby przeniesienia spłaty takich długów na później niż oszczędności na kosztach.

Budżet drużyny w wysokości 2,5 miliona EUR gra z podawanymi wcześniej niedawno wartościami (prezes pisał na TT o budżecie 2,4-2,7 miliona EUR). Te ok 12 milionów nie gra jednak z informacjami wcześniej podawanymi. Raz prezes stwierdził, że budżet w tym sezonie będzie na poziomie poprzedniego, a kiedy indziej przyznał, że budżet drużyny rozumiany jako wynagrodzenia zawodników i sztabu wyniósł w sezonie 22/23 14-15 milionów. Ja to sobie tłumaczę tak, że prezes gdy teraz mówi o budżecie mówi tylko o wynagrodzeniach zawodników żeby było mniej. Wtedy to się mniej więcej zgadza.

Nie wiem skąd informacja o tym, że 5-6 drużyn będzie miało +-10% taki sam budżet. Jak wiadomo żaden z zespołów jakie pozostały w lidze po poprzednim sezonie nawet się do takich wartości nie zbliży. Nie wiemy nic o spadkowiczach. U nich rzeczywiście może być kłopot z szybkim cięciem kosztów. Ale dotyczy to pewnie Lechii i Płocka, przy Miedzi już byłby sceptyczny.

Generalnie to raczej takie usprawiedliwianie naszych kosztów i wyników. Więcej dowiemy się po opublikowaniu raportów dotyczących ESA i I ligi ale to dopiero za kilka miesięcy.

Te 15 000 kibiców na stadionie, którzy powodują, że organizacja meczu wychodzi na zero jest dość zagadkowe. Na pewno trzeba pamiętać, że cena biletu zawiera VAT a koszty organizacji jak choćby wynajęcie stadionu są podawane netto.

Ale i tak przy takiej frekwencji i średniej cenie netto za bilet 20 złotych mamy 300 tysięcy przychodu. Koszt stadionu to 150 tysięcy więc zostaje drugie tyle na inne koszty. To dość dużo. Może rzeczywiście one aż tyle wynoszą. Ale może to jest tak, że do tego bilansowania liczone są tylko osoby które kupiły bilet, a karnety czy marża na sklepie i cateringu są liczone jako ekstra wynik? Jeśli ktoś aktywnie zadaje pytania przy tych spotkaniach z prezesem organizowanych przez Socios to z pewnością to mogłoby być ciekawe pytanie.

Dość zagadkowe jest 10 milionów z biletów/karnetów i commerce. Mamy dane za połowę sezonu 22/23. Bilety i karnety to było 3,3 miliona. Razy dwa daje 6,6 miliona. Działalność handlowa to było 4 miliony za pół sezonu więc za sezon powinno być 8 milionów. w sumie ponad 14 milionów a nie 10. Albo dane podane przez prezesa są nieprecyzyjne albo ta działalność handlowa obejmuje coś więcej niż tylko handel w sklepie. Ale co by to mogło być bez informacji wewnętrznych jest nie do ustalenia.

Podsumowując, w sumie nic nowego w tych wypowiedziach nie ma. Zmieniły się tylko niuanse. Ja sobie planuję zrobić szacunki tego budżetu drużyny, ale dopiero jak się okienko zamknie bo przecież jakieś ruchy mogą jeszcze nastąpić.
Odpowiedz cytując