Wyświetl pojedynczy post
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.07.2023, 15:48
wierność83 napisał(a):Wyświetl post
JK na TT odnośnie sytuacji finansowej Wisły (wpisy pojawiły się 1-2 dni temu). Czy nasi forumowi eksperci od liczb widzą tu coś nowego, coś to zmienia?

Jak bumerang wraca pytanie zatem, skoro jest tak ciężko, a masz na stole ~100 mln pln ofertę inwestycji, od sprawdzonego na wylot podmiotu (o czym się dowiedzieliśmy od Socios chociażby), to dlaczego ją odrzucasz? Czy to jest odpowiedzialne?
To jest jak zwykle jak dla mnie niekonkretne.
1. 10 baniek za commerce+bilety tzn. Commerce tj. przychód handlowy z dnia meczowego czy sezonowy przychód ze sprzedaży? Jeśli ta druga wersja to to się nie zgadza z bilansem półrocznym- 2 półrocze 2022 (wypowiedź zaniża faktyczną wartość, którą można oszacować), z którego wartości przytoczyłem tu kilka tygodni temu.
2. Dziura 6-12mln w każdym sezonie bez extra, czyli my za 2 sezony mamy 12-24 bańki w plecy, a 12 czy 24 to przecież prawie tyle samo , hehe.
3. 9-10 mln restrukturyzować w tym roku - co to dokładnie znaczy w tym kontekście? Ściąć 9 baniek wydatków w okresie najbliższych 5 miesięcy? Przesunąć 9 baniek planowanych wydatków na przyszłość? Coś innego? Co?
4. Dopiero powyżej 15 tys. biletów/karnetów jest zysk. To jaka jest średnia cena biletu/karnetu na mecz? 20 zł - czyli przychód 300 tys/mecz. 25 zł czyli przychód 375 tys/mecz. Płacimy 150tys (?) za mecz miastu czyli organizacja meczu kosztuje w Wiśle 150 tys (co tyle kosztuje?) albo więcej bo przy 15 tys. widzów jeszcze nie ma zysku? Jesienią 2022 średnia cena biletu/karnetu to było 24 złote - przychód 3,3mln, średnia frekwencja na mecz 15300, meczów 9.

Dla mnie JK bredzi jak zwykle będąc w dość luźnym związku z faktami finansowymi albo d.pa się finansowo mocno zaczyna panom J&J ( czyli Wiśle) palić, stąd odnoszenie się do błędów przeszłości (czyich?) i zaniżanie przychodów i zawyżanie kosztów (organizacji meczu). Jak zwykle czas pokaże o co chodzi, a ja chętnie bym przeczytał / proszę o wypowiedź co np. Kolega @Piknik1906 zdołał wyciągnąć i zrozumieć z tych kilku luźno rzuconych wartości, a już moim marzeniem jest przeczytanie rzeczowego komentarza @Obserwatora do tego.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 23.07.2023 o godz. 17:02.
Odpowiedz cytując