wierność83 napisał(a):

JK na TT odnośnie sytuacji finansowej Wisły (wpisy pojawiły się 1-2 dni temu). Czy nasi forumowi eksperci od liczb widzą tu coś nowego, coś to zmienia?
Jak bumerang wraca pytanie zatem, skoro jest tak ciężko, a masz na stole ~100 mln pln ofertę inwestycji, od sprawdzonego na wylot podmiotu (o czym się dowiedzieliśmy od Socios chociażby), to dlaczego ją odrzucasz? Czy to jest odpowiedzialne?
|
To jest jak zwykle jak dla mnie niekonkretne.
1. 10 baniek za commerce+bilety tzn. Commerce tj. przychód handlowy z dnia meczowego czy sezonowy przychód ze sprzedaży? Jeśli ta druga wersja to to się nie zgadza z bilansem półrocznym- 2 półrocze 2022 (wypowiedź zaniża faktyczną wartość, którą można oszacować), z którego wartości przytoczyłem tu kilka tygodni temu.
2. Dziura 6-12mln w każdym sezonie bez extra, czyli my za 2 sezony mamy 12-24 bańki w plecy, a 12 czy 24 to przecież prawie tyle samo , hehe.
3. 9-10 mln restrukturyzować w tym roku - co to dokładnie znaczy w tym kontekście? Ściąć 9 baniek wydatków w okresie najbliższych 5 miesięcy? Przesunąć 9 baniek planowanych wydatków na przyszłość? Coś innego? Co?
4. Dopiero powyżej 15 tys. biletów/karnetów jest zysk. To jaka jest średnia cena biletu/karnetu na mecz? 20 zł - czyli przychód 300 tys/mecz. 25 zł czyli przychód 375 tys/mecz. Płacimy 150tys (?) za mecz miastu czyli organizacja meczu kosztuje w Wiśle 150 tys (co tyle kosztuje?) albo więcej bo przy 15 tys. widzów jeszcze nie ma zysku? Jesienią 2022 średnia cena biletu/karnetu to było 24 złote - przychód 3,3mln, średnia frekwencja na mecz 15300, meczów 9.
Dla mnie JK bredzi jak zwykle będąc w dość luźnym związku z faktami finansowymi albo d.pa się finansowo mocno zaczyna panom J&J ( czyli Wiśle) palić, stąd odnoszenie się do błędów przeszłości (czyich?) i zaniżanie przychodów i zawyżanie kosztów (organizacji meczu). Jak zwykle czas pokaże o co chodzi, a ja chętnie bym przeczytał / proszę o wypowiedź co np. Kolega @Piknik1906 zdołał wyciągnąć i zrozumieć z tych kilku luźno rzuconych wartości, a już moim marzeniem jest przeczytanie rzeczowego komentarza @Obserwatora do tego.