Wyświetl pojedynczy post
wierność83
Senior Member

Od: 11.2018

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.07.2023, 11:56
JK na TT odnośnie sytuacji finansowej Wisły (wpisy pojawiły się 1-2 dni temu). Czy nasi forumowi eksperci od liczb widzą tu coś nowego, coś to zmienia?

Cytat:
Prezes mówił kilkakrotnie z tego co wiem. 6-12 mln realna luka każdego sezonu niebycia w ESA, plus jeszcze z 9-10 mln trzeba maksymalnie restrukturyzować w tym roku i negocjować bo to spora część błędów z przeszłości do spłaty pilnej. Np. pod koniec tygodnia byliśmy zmuszeni zapłacić zobowiązanie z 2017-2018 na kwotę około 300 000. Niestety ten garb przeszłości nas jeszcze uwiera. Walczymy.
Podsumowując: każdy kartnet, każdy bilet na trybunach, każda kupiona koszulka, bycie w Socios czy sponsor to dla nas realna i wielka pomoc w odbudowie.

Budżet na pierwszą drużynę przewidujemy na poziomie MAX 2.5 mln euro o czym nieraz wspominałem. Myślę, że podobny +-10% będzie miało 5-6 drużyn w 1 lidze.

Aby na meczu (czytaj karnecie, bilecie) pojawił się zysk musi być nas na stadionie > 15 000 osób (karnety + bilety).

Commerce + wszystkie bilety/karnety to w skali sezonu około 10 mln PLN przychodu, a gdzie mowa o zysku / mecze trzeba zorganizować, towar wyprodukować itd. Reszta to sponsorzy, reklama i wkłady właścicielskie. Dlatego np. tak ważne jest wspieranie np. Socios, gdzie realnie 1 zł wsparcia to 1 zł wsparcia a nie 20-30% od tego. Kibice muszę rozumieć, że z 100 zł wydanych na klub, tylko ich mniejsza część wpływa do klubu jako realny zysk.

Reszta szczegółów jest w moich wywiadach Socios na YT. Warto przesłuchać.

Jak bumerang wraca pytanie zatem, skoro jest tak ciężko, a masz na stole ~100 mln pln ofertę inwestycji, od sprawdzonego na wylot podmiotu (o czym się dowiedzieliśmy od Socios chociażby), to dlaczego ją odrzucasz? Czy to jest odpowiedzialne?
Ostatnio edytowane przez wierność83 : 23.07.2023 o godz. 11:59.
Odpowiedz cytując