Wyświetl pojedynczy post
BCGorlice
Senior Member

Od: 06.2023

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.07.2023, 15:09
dst93 napisał(a):
Tak tylko przypomnę: https://strefainwestorow.pl/artykuly...ewski-synerise
Przy słynnym wywiadzie dla Forbesa na przełomie 18/19 to jest nic. Wywiad niestety za paywallem, ale tu jest dobre omówienie: https://bizblog.spidersweb.pl/wyniki-synerise-krolewski

To jest w całości dobry materiał żeby sobie poczytać i zobaczyć co się zrealizowało przez te prawie pięć lat, ale mnie i wiele osób w branży wtedy najbardziej urzekł fragment mówiący o planach na najbliższą przyszłość: „Mam nadzieję, że już niedługo będziemy siedzieć przy jednym stole z Oracle czy IBM. Nie jako obiecujący start-up z Polski, ale równorzędny partner. Chcielibyśmy być w top 20–30 największych spółek na świecie w sektorze big data i Artificial Intelligence (AI). Bez fałszywej skromności, wierzę, że to jest możliwe. Mamy taką wizję, żeby Synerise był kosztem dla firm. Ale rozumiemy też, że wizja bez egzekucji to halucynacja”.

No to minęło prawie pięć lat więc chyba mamy wyczerpaną definicję „niedługo”. Przychody wszystkich wymienionych firm wyglądają teraz następująco:

Synerise: 8 mln dolarów
Oracle: 50 000 mln dolarów
IBM: 60 000 mln dolarów

Ciekawe czy uda się pogadać jak równy z równym z firmą której jest się około 0,01%? Prawie 10 000 razy różnicy. Zaryzykowałbym twierdzenie, że jednak mamy tu do czynienia z „halucynacją”. I to wielokrotnie złożoną halucynacją

dst93 napisał(a):
Różnica wynika ze sposobu ujęcia kosztów oraz przychodów podatkowych oraz bilansowych:
- wynik bilansowy: - 5 771 250,61 zł
- wynik podatkowy: - 15 762 190,68 zł
Raczej znam się na technologii, nie jestem jakimś specem od finansów i nie do końca łapię te niuanse, ale podatkowy chyba oznacza tą realną stratę bo w koszty podatkowe wstawiasz to na co dostałeś fakturę i musiałeś zapłacić. Bilansowy to pewnie jakieś triki. Doczytałem jeszcze, że Synerise ma teraz spółkę zależną w USA i ona dodatkowo wykręciła ponad 4 miliony straty. W sumie 20 mln straty przy 30 mln przychodów. Po 10 latach budowania.

azor napisał(a):
Wiesz chociaż czym zajmuje się Synerise? Na czym ten biznes polega, jak długoterminowo tego typu start-upy są rozpisane? Czas na systemy, które wytwarza firma Królewskiego dopiero powoli nastaje.
No ja akurat wiem. I uwierz mi, że systemy Synerise mają się nijak do tego czym teraz podnieca się świat (ChatGPT, Midjourney itd.) Opowieści o ich potędze są tak bliskie realiów jak opowieści o wejściu Synerise na NASDAQ w 2022.

dst93 napisał(a):
Żeby było jasne: szanuję tego człowieka. Zbudowanie firmy 40m+ przychodów to jest niezwykle duży sukces, ale chcę po prostu pokazać, że to jest w ogromnej mierze bajkopisarz z głową w chmurach.
Tych przychodów to jest 30m+ a nie 40m+ a do tego 20 mln straty. Jak weźmiemy pod uwagę, że ta budowa kosztowała już 125 mln (kapitały 135 mln a na rachunku niecałe 10 mln) to się perspektywa zmienia. Tak jak już to pisałem prezes jest mistrzem PRu. Wyciągnięcie takiej kasy od inwestorów na taką firmę to jest duża rzecz. Ale z tym budowaniem to jednak niezbyt mu idzie. Najdelikatniej to nazywając.
Odpowiedz cytując