Wyświetl pojedynczy post
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.07.2023, 07:55
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Ogólnie to awansowa wyżej chyba trzeba, jak nie teraz to szybko. Bo czy w IV lidze piłkarz może nabrać na tyle doświadczenia żeby grać potencjalnie w ekstraklasie?

Gdyby tak było, to po co ściagać z zagranicy drogich piłkarzy, jak w IV lidze by wystarczyło kotów poszukać.
Wiem, że to trochę inne realia, bo taki piłkarz gra w III - IV lidze, ale też ma dostęp do ekstraklasowych piłkarzy, trenerów itp więc ten rozwój też jest inny, niż w typowym klubie IV ligowym, jednak na dłuższa metę, to myślę, że chociaż w tej II-III lidze warto by było aby rezerwy grały.
Myślę że trzeba jasno nakreślić czym jest drużyna rezerw. Jest ona zapleczem pierwszego zespołu pozwalającym szkolić młodych piłkarzy i złapać rytm meczowy starym po kontuzjach. I bardzo bym nie chciał żeby kibice traktowali je jako surogat pierwszego zespołu, że skoro tamci zawodzą to niech chociaż rezerwy wygrywają.

Zwłaszcza że może się zdarzyć że ktoś w rezerwach będzie grał na tyle obiecująco że zacznie dostawać minuty w pierwszym zespole, albo zostanie wypożyczony do trzeciej albo drugiej ligi - co odbije się na wynikach.

Zwykle droga to: rezerwy - wypożyczenia - kadra pierwszego zespołu, dla nielicznych którzy ją pokonają.

Awans to cel bo trzeba go młodym postawić, ale nie jest najważniejszy.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując