Wyświetl pojedynczy post
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.06.2023, 08:10
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Przypominam o zawodnicy pow 22 roku życia po rozegraniu 5 spotkań w pierwszej drużynie nie mogą już w danym sezonie grać w rezerwach (z tego co kojarzę nie ważne w jakim wymiarze minutowym, liczy się choćby 1 minuta jako występ).

Także jak dla mnie miejsce dla 2-3 zawodników którzy by trzymali ten zespół nie jest złym pomysłem. Rafał Boguski - jestem za, tym bardziej że sam tego chce.
Przepis się nieco zmienił. Teraz nie musi to być 5 meczów tylko 450minut łącznie. Na dodatek po nowym roku się zeruje.

To jednak już przeszłość, bo wiele zmieniło się od 1 lipca 2022 roku, a więc w obecnie trwającym sezonie. Przemodelowane zostały przepisy PZPN dotyczące udziału zawodników pierwszej drużyny w meczach drużyn posiadających choć jedną drużynę w ramach szczebla centralnego.

Pozwalają one nadal zawodnikom, którzy w roku zakończenia danego sezonu kończą 22 lata, grać bez ograniczeń – w obecnym sezonie są to zawodnicy rocznika 2001 oraz młodsi. Zawodnicy kończący 23 lata i starsi mają z kolei pewne ograniczenia, ale jednak dużo mniejsze niż w przeszłości. Utrata prawa do gry w rezerwach staje się faktem, zarówno w rundzie jesiennej jak i rundzie wiosennej, po rozegraniu 450 minut w pierwszej drużynie w każdej z rund. Czyli zawodnik, który we wrześniu rozegra 450 minut w pierwszym zespole, do końca roku nie może już pojawić się na boisku w ramach drużyny rezerw. Stan konta jednak zeruje mu się 1 stycznia danego roku i może wrócić do grania w drugim zespole. Dopiero po rozegraniu kolejnych 450 minut w „jedynce” w rundzie wiosennej przestaje mieć możliwość gry w „dwójce”. Różnica w stosunku do poprzednich regulacji jest spora
.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując