Wyświetl pojedynczy post
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.06.2023, 12:32
Pomiędzy 9 a 20 marca napisałem w temacie Nibylandia kilka wiadomości w których podsumowałem moje szacunki dotyczące finansów klubu. Dyskusja potem przeniosła się do tego tematu, ale na wniosek (o ile pamiętam) użytkownika @krysztal została przerwana tak aby nie zaburzać innym pozytywnych emocji związanych z walką o awans. Teraz sezon już się skończył więc chyba nie urażę niczyich uczuć robiąc delikatne przypomnienie. Podsumowanie moich dywagacji brzmiało tak:

Piknik1906 napisał(a):Wyświetl post
EXECUTIVE SUMMARY: O ile przyzwyczajeni zostaliśmy do oszczędnego gospodarowania prawdą na temat sytuacji finansowej Wisły Kraków w minionych latach, o tyle oderwanie komunikatów z klubu od rzeczywistości w ostatnim okresie weszło na nowy poziom. Ze sprawozdań i prognoz wynika wprost, iż sytuacja finansowa Wisły Kraków na koniec bieżącego sezonu będzie istotnie gorsza od tej na koniec 2018 roku, a szanse na jej szybkie poprawienie niewielkie bez względu na osiągnięty wynik sportowy. Szacunki zrobione na podstawie dostępnych informacji pokazują, że do tego aby rozegrać kolejny sezon (bez względu na to w której lidze) klub będzie potrzebował zastrzyku 15-20 milionów złotych w gotówce. Kibice Wisły Kraków znacznie bardziej niż walką o awans powinni się emocjonować walką o pozyskanie inwestora.
I teraz na podstawie danych które pojawiły się później wiemy, że Jarosław Królewski na wiosnę udzielił kolejnej pożyczki na 2,5 miliona złotych, a następnie zostały odzyskane środki z transferu Aschrafa w wysokości miliona dolarów. Do klubu wpłynęło więc około 6,6 miliona złotych.

Z informacji przekazanych przez prezesa Królewskiego wiemy też, że aktualnie szacuje on niedobór finansowy na 12 milionów złotych, który może ewentualnie spaść do 6 milionów jeśli zostaną dokonane pozostałe zaległe płatności.

W sumie od wiosny 2023 do końca sezonu 23/24 zapotrzebowanie na gotówkę można więc szacować na około 18,6 miliona złotych. Zapewne szacunki mogą się jeszcze zmienić, nie mam też wielkiej wiary w podawane oficjalnie liczby, ale nawet jeśli zmiana wyniesie 1,5 miliona w jedną czy w drugą stronę to oznacza, że moje krytykowane tu wtedy szacunki okazały się trafione. Pomimo dość szczątkowych informacji i konieczności stosowania wielu przybliżeń. Dziękuję za uwagę i sugeruję branie powyższego pod uwagę przed napisaniem "skąd Ty to możesz wiedzieć?". Żeby coś dobrze oszacować nie trzeba wiedzieć wszystkiego.

PS. Na moje wyczucie spaliliśmy jednak w poprzednim sezonie więcej środków i ta suma podskoczy, ale to tylko takie wrażenia. Z ostatecznym podsumowaniem trzeba poczekać do opublikowania wyników finansowych.
Odpowiedz cytując