Wyświetl pojedynczy post
wierność83
Senior Member

Od: 11.2018

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.05.2023, 14:40
Tyle, że liczby były znane w marcu i kwietniu. I wtedy JK mówił zapalony, że Wisła potrzebuje wsparcia, a teraz nagle zmienił zdanie? Musiało się coś wydarzyć mniej lub bardziej planowanego po drodze.
O tych dealach Synerise musiałby wiedzieć w marcu, kiedy podekscytowany mówił kibicom o wizji inwestycji, tego się nie załatwia w 1-2 miesiące. A nawet gdyby wiedział, że są tuż tuż, to jaki miałby sens, aby się wkopywać z terminami finalizacji inwestora w Wiśle? I potem kolejnymi itp.? Przecież zaczekałby na rozstrzygnięcie w swoim biznesie te parę tygodni. Stąd to mi się nie klei na logicznym poziomie.

Coś wyszło w trakcie, co nie do końca było planowane. IMO, trzy najbardziej realne wyjaśnienia (to moje spekulacje, nie mam info na tym konkretnym obszarze; równie dobrze może to być zupełne pudło):

1. Kwestia rzeczywiście jego roli jest autentyczna i nie chce tu być na kontrakcie kilka lat, liczył, że inwestor będzie elastyczniejszy. Rozważa to nadal, stąd inwestor wyszedł do prasy, aby wywrzeć presję.

2. Pojawił się ktoś nowy w grze, kto razem z JK da środki porównywalne z inwestorem ew. niewiele mniejsze. Przypomnę, że 15.04 minął czas, w którym Wisła zobowiązała się do rozmów tylko z tym jednym podmiotem, po 15-tym może rozmawiać z innymi.
2a. Spotkania ze sponsorami pokazały mu, że mógłby po awansie dostać dużo większe pieniądze, co zbliżyłoby go do środków od inwestora, mało realne imo, to wymagałoby dużych renegocjacji umów, poza tym rozmowa jedno, a papier drugie i opieranie takiej decyzji na rozmowach to byłoby niepoważne.

3. W trakcie rozmów inwestor chciał jednak większych zmian niż początkowo ustalone - czy to sportowo czy to administracyjnie. Np. nowy sztab, nowy dyrektor itp. To wymaga raz, spisania, ustalenia na nowo pewnych rzeczy dwa, trzeba być bardzo ostrożnym w komunikacji, bo taki sygnał w trakcie sezonu to samobój dla klubu i drużyny.
Ostatnio edytowane przez wierność83 : 24.05.2023 o godz. 14:49.
Odpowiedz cytując