Wyświetl pojedynczy post
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.05.2023, 15:10
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
A ja myślę, że nie znamy jakiegoś elementu tej układanki
Pewnie nie znamy znacznie więcej niż jednego elementu.

Z takich niepodawanych wiadomości mnie na przykład nurtuje pytanie czy był w spółce przeprowadzony pełny audyt. Taki gdzie finansowa firma doradcza wchodzi do siedziby i realnie bada ostatnie dwa/trzy lata nie tylko oglądając sprawozdania, ale wchodząc w dokumenty źródłowe, a poważna kancelaria prawna bada aspekty formalne na co najmniej pięć lat wstecz również na podstawie dokumentów źródłowych czyli w klubie.

Nie chodzi mi tu od DD, które od lat robi się zdalnie przy pomocy wirtualnych data room'ów, ale pełny audyt potwierdzający wyniki tego DD.

W klubie pracuje pewnie kilka, maksymalnie kilkanaście osób w działach prawnym finansowym i HR tak więc nie ma opcji aby taki audyt się odbył i nie była to wśród pracowników powszechna wiedza. Także jeśli masz takie możliwości to warto byłoby zapytać. Dowiemy się na jakim realnie etapie jesteśmy.

Jeśli audyt był to rzeczywiście jesteśmy blisko zamknięcia i wystarczy dograć umowę, złożyć podpisy i można przelewać środki. Gdyby udało się poznać nazwy doradców i kancelarii dowiedzielibyśmy się na jakim poziomie cenowym a więc merytorycznym operuje nasz inwestor.

Jeśli nie było audytu to możliwości są dwie:

- albo ta transakcja zakłada audyt i potwierdzenie zapewnień z umowy i wyników DD po podpisaniu umowy (umowa warunkowa) i wtedy od jej podpisania mamy jeszcze ładnych parę tygodni (a pewnie bardziej miesiąc+) czekania na ostateczne zamknięcie

- albo taki audyt nie jest przewidziany bo transakcja polega na przekazaniu klubu za bezcen i bez żadnych gwarancji ze strony inwestora (nie ma po stronie inwestora ryzyka to i szkoda środków na poważne audyty)

W pierwszym przypadku wszystkie problemy robienia transakcji na ostatnią chwilę się skumulują, bo ostateczne decyzje transferowe czy finansowe będzie można robić dopiero po starcie kolejnego sezonu.

W drugim przypadku (oby nie) poziom powagi i wiarygodności inwestora jest w okolicach, których bardzo nie chcielibyśmy tu pewnie poznać.
Odpowiedz cytując