wolfy napisał(a):

|
Czy ja twierdzę że Brzęczek jest lepszy od Guli?
|
Eee... jakiego Guli? Ty umiesz w ogóle czytać? Gula tam się pojawił tylko i wyłącznie jako określenie momentu przejęcia Wisły przez Brzęczka
Porównujemy Brzęczka i Sobolewskiego.
Cytat:
|
Twierdzę że Brzęczek jest lepszy od Sobolewskiego (jako trener, menedżer z niego gówniany). I to jest banalnie proste do udowodnienia, 1.42 vs 1.16.
|
Fakty?
Fakty są takie, że:
Brzęczek za okres w Wiśle, w którym przejmował drużynę po kimś w trakcie rundy:
0,71
vs
Sobolewski za okres w Wiśle, w którym przejmował drużynę po kimś w trakcie rundy:
1,00 (1,25 wg metodologii transfermarkt, ale zaniżyłem punkty za zwycięstwo po karnych żeby nikt się nie czepiał)
Brzęczek za okres w Wiśle, w którym przygotował sam drużynę:
1,54
vs
Sobolewski za okres w Wiśle, w którym przygotowywał sam drużynę:
2,40
Brzęczek za cały okres w Wiśle, kiedy był pełnoprawnym trenerem:
1,11
vs
Sobolewski za cały okres w Wiśle, kiedy był pełnoprawnym trenerem:
1,81 (1,94 wg metodologii transfermarkt)
Brzęczek w I lidze ogółem:
1,60
vs
Sobolewski w I lidze ogółem:
1,94
Brzęczek w Ekstraklasie ogółem:
1,34
vs
Sobolewski w Ekstraklasie ogółem:
1,30
Ty wybrałeś sobie tylko jedną statystykę, nijak nie reprezentatywną do żadnych porównań, wyciętą z kontekstu, tylko po to, żeby udowodnić z góry założoną tezę. Ani wpływ na rzeczywiste możliwości przygotowania drużyny nie były porównywalne, ani okoliczności przejęcia. Ale jeśli chcesz porównywać przez podobny stan kadry, którą dysponowali, to porównaj adekwatny okres:
7 ostatnich meczów ligowych Brzęczka przed zmianą:
0,59
vs
7 kolejnych meczów ligowych Sobolewskiego po zmianie:
1,00 (1,28 metodologia transfermarkt)
W prawie każdej miarodajnej statystyce punktowej, kiedy porównasz
adekwatne okresy, Brzęczek jako trener przegrywa wyraźnie, w jednej (cała ESA) minimalnie lepszy Brzęczek, ale w granicach błędu (średnia dająca różnicę... 1 punktu na cały sezon). Przy wszystkich ułomnościach, brakach i wadach Sobolewskiego.
Żadne fakty nie wskazują na to, żeby Brzęczek był lepszy od Sobolewskiego, w najlepszym wypadku mają porównywalne wyniki. No, chyba że Brzęczkowi doliczymy jeszcze reprezentację, tam faktycznie ma o wiele lepszą średnią od Sobolewskiego.
Cytat:
|
Co jest bardziej miarodajne? Porównywanie wyników dwóch zupełnie różnych zespołów w różnych ligach czy tego samego personalnie zespołu w tej samej lidze? Napisałbym że to pytanie retoryczne ale mam litość - to drugie.
|
Dostałeś porównanie w tym samym okresie. Wynik jak wyżej.
Cytat:
|
Co Tobie wyszło to jedno, chciałbym wiedzieć jak do tego doszedłeś ale na tym etapie boję się zapytać.
|
Nie dziwię się, że się boisz, w końcu znowu będziesz musiał się zmierzyć z liczbami.
Personalne przys*ywy pomijam. Jeśli lubisz, to się w to baw - ale sam.