Wyświetl pojedynczy post
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.04.2023, 11:40
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Ludzie za bardzo nie rozumieją, że etapy szkolenia czy tam dorastania (zwał jak zwał) przez młodego piłkarza nie obejmują tylko takich rzeczy jak drybling czy strzały, ale przede wszystkim ogarnięcie taktyczne, lepsze ustawianie się, asekuracja, lepsze wybory czy elementy czysto fizyczne. Jak piłkarz tego nie ogarnie w wieku 18-20 lat to najczęściej rzuca piłkę albo bierze się za piłkę halowa co najwyżej. I to nie ważne jak wielkim talentem był w kadrach juniorskich.

Duda po tym jak wszedł na łatce talentu do Garbarnii dopiero teraz zaczyna ogarniać podstawowe elementy które może zrobią z niego piłkarza. Ja raczej nie widzę zagrożenia żeby miał nie osiągnąć poziomu ekstraklasy. Nie tacy piłkarze się na niej utrzymują.

Tu nawet nie można teraz wymagać od niego liczb, tylko aby rozwijał się w elementach, dzięki którym za jakiś czas będzie mógł się skupić na golach i asystach.
A może po prostu jest już dla niego za późno na naukę podstaw? Nie zdziwiłbym się, gdyby za rok lub 2 go już tu nie było i niekoniecznie grał nawet w ekstraklasie. Problem polega na tym, że jeśli wie się gdzie i jak szukać, można sprowadzić kolejnych 10 Hiszpanów, którzy będą przerastali go pod każdym względem.

enzo napisał(a):Wyświetl post
Pytanie czy tamta drużyna rezerw miała w ogóle realną komunikację ze sztabem ekstraklasowym. Zaryzykuję stwierdzenie, że działało to u nas na luźnej zasadzie: skoro wszyscy mają drużyny rezerw, to taka musi istnieć też w Wiśle. A jedyna współpraca polegała na tym, że jak ktoś wracał do 1. drużyny po kontuzji, to go tam wysyłano z adnotacją do trenera rezerw, żeby dał takiemu rekonwalescentowi pograć.
Nasz rynek jest penetrowany przez wiele klubów, nie tylko czołowe rodzime, ale i zagraniczne. Pytania, które powinniśmy postawić, zatem brzmią" Kogo w ogóle mamy szansę ściągnąć do potencjalnej drużyny rezerw i drugie czy my w ogóle potrafimy szkolić. Szczerze wątpię i w jedno i drugie.

Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
oczywiście że może tak być

tylko zwracam uwage że wtedy był to młody zdolny 17-latek

a dzisiaj to 19-latek

w normalnej sytaucji , naturalne jest że można oczekiwać progresu

wiem że u nas od zawsze to kulało , i wszyscy młodzi zdolni po prostu zostawali na poziomie który zaoferowali na dzień dobry (z małeckim na czele) ale marzy mi się jednak zostanie normalnym klubem, który przynajmniej nie s.......i potencjału swoich talentów (patrz Starzyński)
Nawet, jeżeli coś drgnie w tej sprawie, potrzeba czasu i pieniędzy. Nie wiem czy będę jeszcze na chodzie, kiedy to wszystko zatrybi, jeśli kiedykolwiek. Co do talentu Starzyńskiego... Nie wiem w jakim stopniu o jego odbiorze zdecydowały różowe okulary i marzenia, żeby do cholery udało nam się w końcu kogoś wychować i sprzedać. Sugeruję, ze za często w takich przypadkach "myślimy sercem", a nie mózgiem.
Ostatnio edytowane przez Kurz : 03.04.2023 o godz. 13:59.
Odpowiedz cytując