Karherop napisał(a):

W stosunku do śmiesznej kasy z Polsatu (1 mln) to esa płaci ok 15 mln złotych na sezon za miejsca tuż nad strefą spadkowa.
Do tego dojdzie na pewno +/- 300k PLN więcej z biletów co mecz.
|
W ostatnich dniach napisałem trzy długie posty w âNibylandiiâŚâ podsumowujące moje badania naszych finansów. Niestety nie zdążyłem wciąż napisać podsumowania, czyli tego co mi wychodzi w kontekście finansowych perspektyw na kolejny sezon, ale polecam - dane tam przytoczone pozwalają lepiej złapać miejsce w którym jesteśmy. A jesteśmy w sezonie w którym dziura operacyjna wynosi kilkanaście milionów.
Co do powyższych to kilkanaście milionów z TV pozwoli zasypać tą właśnie dziurę finansową, którą mamy w tym sezonie i niewiele po tym zostanie (w sensie wyprowadzić kolejny sezon na czysto, nie ma mowy o spłacie długów z bieżącego i poprzednich).
Te dodatkowe pieniądze (300 tysięcy) z meczów to może w stosunku do obecnej rundy. W poprzedniej stadion był otwarty więc ewentualna różnica tylko na cenach. Powiedzmy, że 100 tys. Czyli średnio 200 tyś na mecz do przodu w sezonie. Ale za stadion zapłacimy 70 tysięcy więcej (jak nie będzie kolejnej podwyżki). Inne koszty też wzrosną więc zapewne wiele więcej niż stówki dodatkowego zysku na mecz nie zrobimy.
Byłbym więc ostrożny ze snuciem mocarstwowych planów. Dlatego też napisałem, że jak są widoki na pozostanie Jamesa (a kolega @skarabeus sprawia od dłuższego czasu wrażenie mającego info z wewnątrz klubu) to musi to być związane z jakimś grubym dofinansowaniem z zewnątrz.