Wyświetl pojedynczy post
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.01.2023, 11:48
ciacho napisał(a):Wyświetl post
Definicja słowa "potrafić" w języku polskim znaczy, ni mniej ni więcej, tylko umieć, mieć umiejętności. Jeśli piszesz więc, że ktoś czegoś nie potrafił, a tak naprawdę nie zrobił tego ze względu na czynniki zewnętrzne i wprowadzenie czegoś w życie nie zależało tylko od niego, to nie dziw się, że ktoś się na te słowa oburza.
A potrafił sam* wdrożyć swój plan? Miał umiejętności żeby chociaż przekonać kogokolwiek, czyje współdziałanie było niezbędne do powodzenia tego planu do jego wdrożenia?

Ja mam plan na naprawę Sądu Najwyższego. Też potrafię go wdrożyć na tej zasadzie, że jak posłowie zagłosują tak, jak im powiem, to się spełni. Czy znaczy to, że sam potrafię go wdrożyć? Umiejętność opracowania planu a umiejętność jego wdrożenia to dwa zupełnie różne systemy walutowe. Umiejętność opracowania planu możliwego do realizacji w danych uwarunkowaniach i takiego możliwego do realizacji tylko abstrakcyjnie też.

Nie chce mi się bawić w g*wnoburzę na temat jednego słowa, zwłaszcza, że - jak już wspomniałem - akurat za pomysł restrukturyzacji długu historycznego go chwaliłem, nie krytykowałem, a o powodach pisać mi się dyskutować nie chciało. Poczuł się oburzony, trudno, akurat tutaj nie widzę powodów do przepraszania ze swojej strony. Możemy nawet zmienić słowo "nie potrafił" na "nie mógł", efekt będzie taki sam. Fakty są takie, że żaden z planów czy pomysłów, jak zwał, tak zwał, nie został wdrożony. Oraz że propozycja, jaka została przekazana, została zignorowana przez władze spółki - wszystkie, jakie przez cały ten okres działały (bądź szykowały się do działania). O "docenieniu" nawet nie chce mi się dyskutować, bo widocznie operujemy na zupełnie innym rozumieniu tego słowa.

Skutecznie za to udało się wdrożyć "plan" spadku z ekstraklasy, zwiększenia długu, rozwalenia budżetu i drużyny na I ligę. I teraz każdy próbuje zrzucić z siebie odpowiedzialność za to wszystko.

____
*) to słowo, które puryści językowi przypadkowo zgubili w interpretacji poprawności zwrotu
Odpowiedz cytując