Wyświetl pojedynczy post
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.11.2022, 00:50
Widzę, że drobny komentarz jest jednak wskazany. Po piątkowym występie nie miałem siły, ale przed spaniem na koniec weekendu odpowiem hurtem.

@krysztal

Świetnie. Zakład stoi. Ja mogę postawić 2x500. Co do powagi sytuacji i tego, że Socios mogą potrzebować środków w pełni się zgadzam.

Co do Twojego 5 mln, to niestety kosztują ponad 2 razy tyle (wg moich szacunków) lub nawet 3 razy tyle, jeśli uwierzyć w szacunki @stary dziad

@MaLk

Masz rację co do kosztów infrastruktury. Zapomniałem, że poza podwyżką ogłosili też zniżkę, ze względu na zamknięcie G. Ale to różnica pół miliona. Niespecjalnie dużo przy kwotach rzędu 30 mln.
Ale trzeba to odnotować - koszty infrastruktury i biur to 4,5 mln za sezon 22/23.

Poza tym niezbyt się jednak możemy zgodzić. Wstawienie agentów do umów cywilnoprawnych to mocne nieporozumienie. Byłbym absolutnie zszokowany gdyby nie mieli oni działalności gospodarczych (w większości zagranicznych) i nie wystawiali po prostu faktur.
Rozliczanie prowizji na umowę o dzieło to proszenie się o katastrofę przy pierwszej kontroli, a ryzykowanie ozusowania przy umowach zlecenia to już byłby szczyt niegospodarności. Niepotrzebny zresztą.

Zgadzamy się natomiast co do jednego. Ponieważ ten budżet przygotowywał poprzedni zarząd (który skompromitował się w sezonie 221/22), a następnie przejął go prezes Nowak (który na moje oko niezbyt ogarnia) można spokojnie założyć, że jest on daleki od tego co można by uzyskać.
I na tym mógłbym skończyć pisząc "szach-mat" bo przypominam, że my nie dyskutujemy jaki mógłby być budżet Wisły, ale jaki on w rzeczywistości jest.

Ale nie skończę - skomentuję jeszcze Twoją tezę, że spokojnie można stworzyć budżet na 12-13 mln na pierwszą drużynę i 18-20 całkowitych kosztów.
Otóż nie można. Jak "wspólnie" wyliczyliśmy Wisła za samą infrastrukturę płaci 4,5 mln za sezon. I tego nie da się w żaden sposób zmniejszyć.
Jak chce się sprzedać gadżetów w sklepie za 4 mln to trzeba za minimum 2 mln ich kupić. To już 6,5 mln.
Jak chce się mieć Akademię, a nie wydmuszkę to można nie wydawać 4 mln, ale mniej niż 2 mln (plus to co już doliczyłem do kosztów infrastruktury) wydać się nie da. I już mamy 8,5 mln.
A sam klub poza Akademią i pierwszą drużyną to kilkadziesiąt osób. Można i tu ciąć, ale ja bym strzelał, że zejście poniżej 2 mln jest niemożliwe. To już 10,5 mln. A jeszcze koszty organizacji, wyjazdów, pewnie niejednego kosztu nie wymieniłem. Już niewiele ponad 100 tys. miesięcznie dalej kolejne 1,5 mln czyli 12 mln w sumie.

Czyli jak koszt pierwszej drużyny to 12 mln to budżet całości minimum 24 mln. A wg mnie będzie więcej, choćby ze względu na taki niuans jak dynamika. Jak zwalniasz kogoś z 3-miesięcznym okresem wypowiedzenia to w kolejnym sezonie 1/4 pensji i tak mu wypłacisz. Restrukturyzacja w realu to nie Excell.

Ja jestem niestety skłonny uwierzyć w to, że zrobili drużynę za 14 mln (napisałeś to ironicznie, ale boję się, że akurat tu możesz mieć rację). Wtedy budżet całościowy będzie co najmniej 26 mln, a nie zdziwię się jeśli bliżej 28 mln.
I wiem ile kosztowały drużyny w I lidze w poprzednim sezonie. Niestety nie ma to żadnego związku z tym co jest u nas.

Nasz zakład chyba jednak nie stoi bo widzę, że z wyliczanki wyciąłeś umowy cywilnoprawne - wg mnie jest to część budżetu wynagrodzeń (co zresztą możemy sprawdzić jak wyjdzie raport za pełny rok obrachunkowy).

@stary dziad

Dziękuję za komplement.

Zwracam uwagę, że się pomyliłeś - Twoje wyliczenia wskazują na moje bezapelacyjne zwycięstwo. Ty wyliczyłeś koszty zawodników I drużyny, my z MaLkiem założyliśmy się o całościowy budżet wynagrodzeń w spółce.

Gdyby trzymać się Twoich wyliczeń to cały budżet pierwszej drużyny mamy na poziomie minimum 7,5 mln na półrocze (nie ma możliwości aby te wszystkie osoby ze sztabu zarabiały mniej niż w sumie 100 tys miesięcznie).
To byłoby już skrajnie pesymistyczne bo dawałoby 15 mln budżetu wynagrodzeń pierwszej drużyny na sezon. To więcej niż w najgorszych moich szacunkach.
No i to daje pewną wygraną, bo zmieszczenie kilkudziesięciu osób pracujących w klubie i akademii w milionie złotych rocznie możliwe w żaden sposób nie jest.
Odpowiedz cytując