stary dziad napisał(a):

A wracając do zabawy to jak wyceniacie miesięczne przychody naszych najdroższych/najtańszych zawodników?
Ja do swej układanki przyjąłem:
najdrożsi - LF, DH - po 80k/mc
najtańszy -DF- 10 k/mc
|
W międzyczasie zrobiłem sobie dalszą analizę danych, ale trochę inaczej - nie naszych piłkarzy, ale klubów pierwszoligowych za zeszły sezon (na bazie raportu Deloitte).
Dane podstawowe - porównanie podanych do raportu rocznych budżetów wynagrodzeń (odtworzone na bazie wskaźnika koszt na 1 pkt, wskaźnik przychodowy jest zaburzony korektami związanymi z dokładaniem kasy przez samorządy) :
1. ŁKS 11,52 mln zł
2. Widzew 8,68 mln zł
3. Korona 7,84 mln zł
4. Zagłębie Sosnowiec 7,70 mln zł
5. Miedź 7,55 mln zł
...
16. GKS Jastrzębie 3,98 mln zł
17. Puszcza 3,22 mln zł
18. Stomil 2,35 mln zł
średnia: 5,89 mln zł
mediana: 5,54 mln zł
3 kwartyl: 7,35 mln zł (budżet powyżej tego poziomu powinien dać mnie więcej spokojny awans do baraży)
9 decyl: 8,09 mln zł (budżet powyżej tego poziomu powinien dać mniej więcej możliwość walki o bezpośredni awans)
Analizując te dane dalej - dzieląc budżety klubów przez średnioroczną liczbę zawodników, a następnie przez 12 miesięcy otrzymujemy szacunek ile średnio dany zawodnik zarabia w danym klubie miesięcznie. Jako średnioroczną liczbę zawodników przyjąłem ostrożnie 27 (z danych transfermarkt wynika, że średni poziom oscyluje raczej w okolicach 28-29, ale bezpieczniej jest przyjąć niższy wskaźnik, liczyłem też szczegółowo dla każdego klubu, wychodzi niżej, ale różnice są pomijalne).
Przedział międzywartylowy uzyskanych wyników uznaje się za poziom tzw. rynkowego wynagrodzenia, czyli tutaj w realiach I ligi (odcinając wyniki ekstremalne w jedną lub drugą stronę). Wychodzi na to, że rynkowo wynagrodzenia takiego "normalnego" piłkarza w I lidze w sezonie wynosiły gdzieś między 13,7 a 22,7 tys. zł miesięcznie, najczęściej gdzieś w okolicach 17 tys. zł.
Konsekwentnie zatem, wynagrodzenie w klubie, który chce spokojnie awansować do baraży powinny wynosić średnio powyżej 22,7 tys. zł, a jak klub chce mieć budżet na sensowną walkę o awans bezpośredni, to ok. 25 tys. zł średniomiesięcznie dla piłkarza.
Co ciekawe, maksimum, które zaoferował ŁKS (35,5 tys. zł średniomiesięcznie) nie tylko drastycznie odbiega od realiów w innych klubach (drugi w kolejce Widzew dawał średniomiesięcznie 26,8 tys. zł...), ale i nie dało nawet miejsca w barażach. Wygląda na to, że palą tam pieniędzmi w piecu na porównywalnym poziomie co my...
Przekładając te dane na naszą hipotetyczną sytuację:
zakładając ostrożnościowo kadrę 32 zawodników (za transfermarkt), czyli raczej przeszacowując potrzeby,
nasz budżet wynagrodzeń pierwszej drużyny powinien rynkowo wynosić:
-
aby spokojnie walczyć o baraże:
co najmniej 8,7 mln zł
-
aby walczyć o bezpośredni awans:
co najmniej 9,6 mln zł.
P.S. Gdyby urealnić to do okolic rzeczywistych potrzeb, czyli 29 zawodników, budżet wynagrodzeń do bezpośredniego awansu powinien wynieść
około 8-9 milionów złotych.