Wyświetl pojedynczy post
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.11.2022, 18:24
Piknik1906 napisał(a):Wyświetl post
Zaczynanie od podstaw kojarzy mi się z lekkim lekceważeniem rozmówcy. Czytam to forum parę lat i zdążyłem zauważyć, że jesteś jedną z bardziej merytorycznych biznesowo osób tutaj, ale nie szedłbym tą drogą. Tak sobie myślę, że mógłbyś się poważnie zdziwić gdybyśmy porównali doświadczenia.

Miałem już nic nie pisać, ale te "podstawy" mnie ujęły więc jednak to zrobię. Ale nie ciągnijmy już proszę. Może po prostu umówmy się, że po ukazaniu się raportu za obecny sezon sprawdzimy jak było w rzeczywistości.
Oczywiście biorąc pod uwagę ewentualne cięcia w rundzie wiosennej bo inaczej sobie nie wyobrażam.
Czyli jeśli budżet wynagrodzeń za H2 2022 wynosił mniej niż 8,0 milionów to Ty wygrałeś, w przeciwnym przypadku ja.
Przegrany wpłaca na Socios 500 PLN.

A teraz odpowiedź.

Najpierw filozoficzna:

Naprawdę bardzo bym chciał żebyś miał rację. To dawałoby jakieś większe nadzieje, że w zimie obędzie się bez drastycznych ruchów. Ale niestety nie mam większej nadziei. Liczby to akurat moja działka i najczęściej niestety się nie mylę. Niestety, bo zwykle mam nieprzyjemność weryfikować szalone wygibasy arytmetyczne różnych finansowych lekkoduchów.

Teraz merytoryczna:

Przede wszystkim (ach te podstawy) nie wliczyłeś do wynagrodzeń jednej pozycji, którą nasz klub uprzejmie (w przeciwieństwie do wielu innych spółek) wydziela z Usług obcych. Umowy cywilnoprawne to w absolutnej większości też wynagrodzenia (popularnie zwane śmieciówkami). Może tam się zaplątać jakieś jednorazowe zlecenie, ale na pewno nie jest to skala istotna dla sprawy.

Licząc poprawnie wszystkie pozycje dostajemy takie dane:

Budżet wynagrodzeń w latach
2019: 16,5
2020: 20,5
2021: 26,5

I tu wchodzi "wyższa" matematyka. Te dane wykazują ewidentną tendencją zwyżkową. Półrocza należy rozpisać więc nieproporcjonalnie.

Stosując (przyznaję) pewne uproszczenie i rozbijając to w miarę liniowo otrzymujemy takie dane:

Budżet wynagrodzeń rozpisany na półrocza
H1 2019: 8,0
H2 2019: 8,5
H1 2020: 9,5
H2 2020: 11,0
H1 2021: 12,5
H2 2021: 14,0
ostrożny szacunek:
H1 2022: 14,0
plus akcja ratunkowa 2,5 (razem 16,5)

Teraz możemy sobie rozpisać sezony:
19/20: 18,0
20/21: 23,5
21/22: 30,5

I okazuje się, że raport Deloitte (nota bene tworzony na podstawie danych z klubów a nie szacunków) wręcz idealnie współgra z danymi audytowanymi - nikt tu niczego nie podważa.

Wtedy sezon 21/22 bez akcji ratunkowej to jakieś 28 mln. Zejście skokowo poniżej 16 (stąd 8 mln w zakładzie o H2 2022) bez skasowania połowy pracowników i akademii wydaje się absolutnie niemożliwe. Ale to już pisałem.

To jak? Zakład stoi?
Jeśli MaLk nie zechce to ja się chętnie założę.Może okazać się tak że jak się to sprawozdanie ukaże Sociosom każdy grosz się przyda...
Odpowiedz cytując