krysztal napisał(a):

Ja tego nie liczyłem natomiast opieram się na słowach bodaj Jażdżyńskiego ze słynnej konferencji jak również tym co potocznie oznacza budżet X NA SEZON.I na przykład do kwot które podałeś mogę wtrącić np to że każdy chyba domowy mecz ma swojego sponsora,nie wiem jak to się ma do planowanego budżetu.Wynagrodzenia poszły pewnie drastycznie w dół,w końcu pozbyliśmy się większości zawodników z wysokimi kontraktami a reszcie zamroziliśmy pensje.Czy ich wypłatę obejmuje budżet na ten sezon?Śmiem wątpić.O akademii szkoda gadać.Gdzieś ktoś tam przebąkuje jak wygląda sprawa ale może lepiej o tym nie wspominać bo wstyd.Wynajem bazy jest chyba zabezpieczony cesją na środkach z ekstraklasy.Poprawcie mnie jeśli sie mylę ale ESA wypłaca je chyba bezpośrednio na konto Myślenic(to nie był czasem warunek Cupiała?)
Wszystko to oczywiście są przypuszczenia bo w tym klubie o transparentności się mówi...i tylko się mówi.
Jeśli jednak weżmiemy pod uwagę ile wydają pozostałe drużyny pierwszej ligi te 18 mln kosztów i tak stawia nas w czołówce tej ligi
|
Nie kojarzę co mówił Jażdżyński. Tzn nie pamiętam liczb jakie podawał ale liczę na logikę po swojemu.
To że są sponsorzy podnosi przychody. Koszty nie znikają.
Wynagrodzenia drużyny z powyżej 20 na (strzelam) 12 to jest właśnie drastyczne cięcie.
Akademia jeśli miała (znów strzelam) koło 4 to po cięciu na 2-3 mamy właśnie ten dramat o którym się pisze.
Nie ma w tym sezonie środków z ESA więc nie ma na czym robić zabezpieczenia.
I oczywiście masz rację, że 18 to dużo na pierwszą ligę, ale to żaden argument za tym, że Wisła ma tyle. Niestety.