Wyświetl pojedynczy post
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.10.2022, 14:19
Piknik1906 napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem czy 33 mln. Dodałem tylko dwie liczby będące w publicznym obiegu. Ale to jest oczywiste, że na pewno bliżej 30 niż 20.

Patrząc na sprawozdanue za 2021 widać, że koszty w poprzednim sezonie były gdzieś między 40 a 50. I to raczej bliżej 50 bo przecież w 2022 była akcja ratunkowa z nowym sztabem i drogimi zawodnikami.

Nie ma opcji aby zejść z takiej kwoty do tych 18 o których tu pisano. Organizacja by nie przetrwała.

Patrząc od drugiej strony:
- budżet drużyny nawet po drastycznym cięciu z ponad 20 mln o jakich mówiono w sezonie 21/22 da małe kilkanaście milionów (dalej mamy piłkarzy na ekstraklasowych kontraktach) - 13-14?
- budżet pozostałych wynagrodzeń to kolejne kilka milionów
- budżet Akademii po cięciach to dalej ze 2-3 mln
- sam stadion i baza w Myślenicach to ze 3,5 mln a z słynnym gazem 4,5
- koszt pamiątek do sklepu to pewnie połowa przychodu - szacuję, że 2-3 mln
- organizacja meczów to minimalnie 2 miliony

Już to powyżej się zakręci koło 25. A nie wymieniłem innych kosztów (biura, flota, wyżywienie, wyjazdy).

Bardzo bym był zdziwiony gdyby koszty wyszły wyraźnie poniżej 30 mln. A na 18 nie ma najmniejszych szans.
Ja tego nie liczyłem natomiast opieram się na słowach bodaj Jażdżyńskiego ze słynnej konferencji jak również tym co potocznie oznacza budżet X NA SEZON.I na przykład do kwot które podałeś mogę wtrącić np to że każdy chyba domowy mecz ma swojego sponsora,nie wiem jak to się ma do planowanego budżetu.Wynagrodzenia poszły pewnie drastycznie w dół,w końcu pozbyliśmy się większości zawodników z wysokimi kontraktami a reszcie zamroziliśmy pensje.Czy ich wypłatę obejmuje budżet na ten sezon?Śmiem wątpić.O akademii szkoda gadać.Gdzieś ktoś tam przebąkuje jak wygląda sprawa ale może lepiej o tym nie wspominać bo wstyd.Wynajem bazy jest chyba zabezpieczony cesją na środkach z ekstraklasy.Poprawcie mnie jeśli sie mylę ale ESA wypłaca je chyba bezpośrednio na konto Myślenic(to nie był czasem warunek Cupiała?)
Wszystko to oczywiście są przypuszczenia bo w tym klubie o transparentności się mówi...i tylko się mówi.
Jeśli jednak weżmiemy pod uwagę ile wydają pozostałe drużyny pierwszej ligi te 18 mln kosztów i tak stawia nas w czołówce tej ligi
Odpowiedz cytując