|
Czytając komentarze pomyślałem ze napisze coś od siebie. Proszę wybaczyć błędów ale Polski nie jest mój pierwszy język i gdzie nie gdzie użyłem google translate dla ułatwienia.
Jak wielu spodziewałem się walki o środek tabeli w 1. lidze. Duzo to było mówione jak nas zniszczą ligowi wyjadacze i jaka to liga wyrównana. Jedno sie potwierdziło, ze liga jest faktycznie wyrównana ale raczej przez brak jakości i drużyny są albo średnie, albo średnio-słabe. Pierwsze kilka meczów to mila niespodzianka ze może jednak ... ale ostatnie to już rozpacz. Myślę ze rzeczywistość naszych umiejętności leży gdzieś po środku i tak to będzie wyglądać pod koniec sezonu (co może nie wystarczyć na awans).
Co do trio to wydaje mi się ze weszli w ten "projekt" na dłużej i głębiej niż mieli zamiar. Możliwe ze żaden z nich nie przewidywał 1 ligi i teraz nie za bardzo wiedza co robić. Nikt raczej nie chce (może inaczej, nie może) się wycofać bo to może oznaczać jeszcze gorsza sytuacje klubu, i całkowitą utratę godności tej osoby. Pamiętam słynne słowa Lesnodorskiego, "Działając normalnie, albo nawet średnio inteligentnie, na tym nie da się nie zarabiać". Słysząc takie rzeczy od Lesnoroskiego i Stanowskiego, trio (lub ktoś zanim było trio) zdecydowało się wejść ale bez żadnej wiedzy jak działa biznes piłkarski. Sukcesy mieli w swoich branżach; ktoś kto faktycznie zarobił na futbolu mówi ze tutaj się nie da nie zarobić, wiec wchodzimy w to! Rzeczywistość okazała się jednak okrutna i jesteśmy tu gdzie jesteśmy. Jakieś tam plotki były ze niby ktoś niedawno chciał udziały odkupić ale szczerze nie wierze.
Odnośnie Brzeczka to nic nowego nie wymyśle. Niby ciężko ocenić trenera po 200 dniach, i może my tego jako Wiślacy nie powinniśmy robić bo jesteśmy uczuleni od lat na zwalniania trenerów co popadnie.... ale, jaka jest rola trenera?
1) przygotować razem ze sztabem piłkarzy fizycznie -> efekt na razie slaby
2) przygotować taktykę pod mecz -> jakoś średnio widzę coś co można by nazwać taktyka
3) Wycisnąć maksimum i zmotywować piłkarzy -> hmm, ciężko coś powiedzieć o ambicji u naszych graczy poza kilkoma wyjątkami
4) pracować z zawodnikami, aby doskonalić ich umiejętności -> nie wiem, ale jakoś nie widzę u naszej młodzieży (która była z nami w EK) jakiegoś progresu... raczej regres jak by coś.
To taki jedynie przykład, naturalnie role ma więcej obowiązków. Dla tych co liczą na zwolnienie Brzeczka to się przeliczą. Skoro sprzedajemy graczy takich jak Mehremic (w ogolę to sprzedaliśmy go czy oddaliśmy żeby zejść z kontraktu? Ciężko było rozszyfrować w newsie od klubu) to przecież nas nie stać na opłacanie Brzeczka + zastępcy. Juz nie mówiąc ze trener pełni kilka rol w klubie wiec było by faktycznie więcej pozycji do zastąpienia.
Następnie, skład którym media i PolsatTV się tak podnieca nigdy mi się nie wydawał na jakieś mego top 1. ligi. Owszem są ciekawe nazwiska ale raczej to piłkarze którzy nie mieli ofert z 1. ligi, kilku niezłych graczy + młodzież od której nie wiadomo czego można było się spodziewać. Okazuje się za Duda wygląda najlepiej, co pewnie wielu się nie spodziewało. Oglądając mecze nie ma nikogo na ławce kto by mógł wejść i dodać coś ofensywnego. To ze Hugi siedzi na trybunach jest skandal w samym sobie.
Na koniec dodam ze trio raczej dużo czasu nie ma. Powoli te 15-17 tys stanie sie 10 tys .. itd.
Mam nadzieje jednak ze ostatnie mecze to jedynie mały dołek przy pracy i zobaczymy w krotce powrót to punktowania.
|