Wyświetl pojedynczy post
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.04.2022, 10:23
Wracając do Mikołaja, to co musi poprawić to ocenę toru lotu piłki przy dośrodkowaniach i ustawianie się do nich.

To co mi się rzuciło w oczy na przestrzeni rundy :

1) Złe ustawianie się do centrostrzałów - wrzutka idąca w światło bramki bliżej jednej strony bramki, a Mikołaj nie był pewny czy przeciwnik sięgnie piłki. W takiej sytuacji powinien zostać na środku bramki względem wyskakującego do strzału - przewidując, że przeciwnik może sięgnąć i strzelić, ale cały czas mając na uwadze, że piłka może przejść bez kontaktu i być szczególnie gotowy na rzucenie się w tym kierunku i wybicie. Mikołaj co najmniej dwa razy zostawił pustą bramkę licząc, że piłka przejdzie (z tych interwencji co pamiętam raz faktycznie przeszła i złapał, raz przeciwnik strzelił do pustaka). W obu przypadkach był to błąd.
Ja wiem, że są to bardzo niewdzięczne sytuacje, ale bramkarze z wyższej półki, gdy nie są pewnie idą tutaj 'na strzał' i pilnują, że ewentualnie piłka może przejść bez kontaktu (często wtedy też padają gole niejako zza przesłony - ale gdy 'centrostrzał' jest silny lub pójdzie w kozioł i przejdzie to trudno winić bramkarza).

2) Zbyt często robi nerwowy ruch za wcześnie przed oceną intencji wrzucającego / strzelającego. Gorąca głowa. Jeden lub dwa kroki w złym kierunku i dostaje piłkę na przeciwnogę i potem go brakuje. Musi wcześniej zajmować optymalną pozycję drobnymi mało dynamicznymi kroczkami, tak aby nie startować z przeciwnogi. I broń boże, nie być w ruchu w momencie, gdy ma nastąpić wrzutka, strzał.

3) Czasem źle ocenia miejsce wybicia się do interwencji. Nie raz wystarczy dodatkowy krok i rzucenie się, a nie rzucanie się wcześniej z miejsca w którym stoi. Szczególnie ważne przy dośrodkowaniach.

4) Zdarza mu się źle oceniać szansę wyłapania wrzutki. Jeśli nie ma 100000% pewności, że piłka jest jego, nie powinien wychodzić z bramki.

To są wszystko rzeczy, które Mikołaj wyeliminuje z czasem i doświadczeniem. Nie ma innej rady. Będzie popełniał tego typu błędy, bo jest młody.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 04.04.2022 o godz. 11:08.
Odpowiedz cytując