Wyświetl pojedynczy post
Adenalix
Senior Member

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.02.2022, 21:50
Ja już mam dość Urbanów i Zielińskich. Sam byłem zadowolony z zatrudnienia i Hyballi i Guli, bo po pierwsze to ktoś spoza tej karuzeli, z której jak ktoś spadnie to za pół roku na nią wraca i w ten sposób był już w połowie klubów ligi, a po drugie, ktoś tych trenerów analizował, ktoś im zaproponował umowę, czyli czymś się wyróżnili, że zwrócono na nich uwagę.
Po odejściu obu odetchnąłem z ulgą, choć oceniam ich warsztat skrajnie odmiennie. Byle dalej od trenerów typu Hyballa, niestabilnych emocjonalnie z przerośniętym ego i jak najbardziej trener Gula, którego intelekt i takt pozwoli na piłkarski sukces, ale tylko pod bardzo szczególnymi warunkami, które klub musi zapewnić, biorąc pod uwagę przede wszystkim jakość piłkarzy.
Przecież gdyby ktoś Wam powiedział po Skowronku, że będzie Brzęczek, Ojrzyński, Pasieka albo Urban to byście go śmiechem zabili. Pamiętam, że braliśmy pod uwagę trenera Brosza i to był ciekawy pomysł, ale dla mnie wybieranie gęb co są od 15 lat w naszej lidze to jest kręcenie się wokół własnego ogona. Znów podam jako dobrą praktykę przykład Pogoni: trafili dobrze z trenerem zza granicy i nagle ta drużyna gra.
Oczywiście ważne są transfery, organizacja klubu, itd. itp., ale jak patrzę na drużyny pod nami, które punktują to nie wierzę, że my mamy gorszy szrot piłkarsko od nich. U nas nie ma taktyki i mentalności. A to można wypracować z nowym trenerem. Mam wątpliwości co do myślenia "sercem", czyli np. Sobol. Tu trzeba chłodnej analizy i trenera pod stan posiadania, który do nich dotrze (ma autorytet i charyzmę). Konkrety? Nawałka. Być może Brosz. Z Wiślaków dobre statystyki ma Marzec.
Do what you mean and mean what you do.
Odpowiedz cytując