|
Odczekałem trochę w.... po meczu i dochodzę do takich wniosków.
1. Będziemy bić się o utrzymanie do końca. Boże zachowaj od plagi kontuzji, kartek, covidu.
2. Niestety nie widać zalążków ofensywnej gry. I nie jestem pewien, czy jedynym czynnikiem jest niska jakość zawodników. Brakuje nam decyzyjności. Jedyny strzał z dystansu to uderzenie Hugiego pod koniec meczu. Nasze akcje nie kończą się strzałami zza pola karnego.
3. Dla obrony Guli mam tylko to: słabo wyglądaliśmy na jesieni w ataku pozycyjnym. Teraz z tej układanki wyciągnięte zostały dwa absolutnie kluczowe ogniwa. I skoro przez pół roku, nie udało się wprowadzić tego systemu gry, to teraz jest kolejne pół roku aby nowych graczy w to wkomponować. Podejrzewam, że gdyby koło Falzagicia dzisiaj biegał Aschraf, a nie Plewka, gdyby zamiast Młyńskiego grał Yeboah, to te ataki mogłyby wyglądać lepiej. Niestety, jeśli pół roku to za mało aby schematy zaczęły funkcjonować, to wymieniając co okienko po 2 kluczowe ogniwa, nigdy nie będziemy grali tego czego Gula od nas oczekuje. Tutaj potrzeba stabilizacji.
Niestety widać, że chcemy grać na siłę młodymi, którzy nie dojeżdżają. W jakich klubach na prawej obronie grałby Szot? Podejrzewam, że może w max 1-2 by się załapał do składu. W ilu klubach grałby Plewka? Podobnie jak Szot w nie wielu... Młyński? Podobnie. Jedyny młody, który się wyróżnia to Biegański. Reszta jest co najwyżej przeciętna. I być może w klubie gdzie wszystko funkcjonuje jak trzeba, nie zaniżali by poziomu, ale kiedy od nich wymaga się tego by ciągnęli grę, to nie dojeżdżają. I nie będą dojeżdżać prędko, obyśmy tego tylko nie pożałowali.
|