Wyświetl pojedynczy post
Colin
Senior Member

Od: 07.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.09.2021, 11:20
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Pozwalam sobie się nie zgodzić.

Pogoń stosowała przez cały mecz bardzo agresywny i niegłupi pressing.
  • Każdy z naszych piłkarzy znajdujący się przy piłce na połowie Pogoni był od razu podwajany, lub potrajany i albo tracił piłkę przy dryblingu lub próbie podania, albo wycofywał ja do obrońców.
  • Każda piłka kierowana przez naszych obrońców, bramkarza lub drugą linię w kierunku bramki rywala, do środka pola, lub choćby na skrzydło była natychmiast atakowana przez piłkarzy Pogoni, a my przegrywaliśmy większość pojedynków o nią.

W dodatku, jak praktycznie w każdym meczu od początku tego sezonu mamy przysłowiowy lej po bombie w środku pola - ani nie zatrzymujemy tam akcji rywala, ani sami niczego przez środek nie rozgrywamy.
No, ale chciałem tylko wskazać, co wbrew twojej opinii, pokazała Pogoń.
Agresję, wybieganie, energię, podwajanie, dominację w walce o piłkę.

Tylko tyle i aż tyle.
To tylko pokazuje, że mecze wygrywa najczęściej ta drużyna, która zdominuje środek pola. Można nawijać, że chcemy albo będziemy grać piłkę krakowską, czy a'la barcelońska tiki taka ale wszystko weryfikuje boisko a to od paru meczy weryfikuje nas negatywnie. Dokładnie jest dziura w środku i przez to nie ma kto zbierać drugich piłek co jest kluczowe by dominować w kluczowej środkowej strefie boiska. W ekstraklasie potrzeba doskoku, pewnej agresji, wybiegania, szybkości reakcji i odpowiedniej organizacji, skoordynowanego pressingu by skutecznie odbierać piłkę w środku i się przy niej utrzymywać. Wszystko inne co nawijają trenerzy to fajne opowieści na konferencje czy do wywiadów. Weźmy pod uwagę El Mahdioui. W jego grze jest dużo sztuki dla sztuki. Bardzo fajnie i dostojnie się gość porusza ale brakuje tu przyspieszenia, szybszego zagrania, decyzji, podania, wejścia głębiej w strefę obronną rywala. Najczęściej podaje on do tyłu albo do boku, do tego zwalnia akcje, niejako usypia rywala a zdarzy się, że podając do obrońcy podaruje prezent przeciwnikowi do strzelenia bramki. Dla mnie on powinien grać wyżej na boisku ale przy założeniu, że będzie rozgrywał szybciej, bez tych wszystkich ozdobników. Bliżej obrońców wolałbym widzieć kogoś kto z założenia gra prościej, szybciej a przede wszystkim jest wybiegany i zdeterminowany w odbiorze, czyszczeniu akcji przeciwnika. Wracając do dziury w środku pola i naszego rozgrywania to mam duże wątpliwości po co Gula tak uparcie trwa przy rozgrywaniu aż na siłę przez bramkarza (rozumiem jeśli to jest robione z umiarem) ale często my sami sobie kreujemy kłopoty. Dla mnie osobiście kluczowe jest oddalanie zagrożenia dalej od własnej bramki a nie zabawy w dziadka pod nią i doskok, rozgrywanie kilkanaście, kilkadziesiąt metrów dalej bliżej środkowego pola boiska, gdzie strata jeszcze nie jest kluczowa i jest jeszcze czas by zareagować i zablokować akcję rywala. To takie moje trzy grosze do dyskusji ale wszystko pokazuje, że Gula jest raczej mało elastyczny i będzie raczej wdrażał swoją filozofię. Pozostaje trzymać kciuki by to w końcu zaskoczyło i zaczęło przynosić skutek punktowy. Niestety w ostatnich meczach sporo brak też po stronie zaangażowania, doskoku w obronie a Ekstraklasa jaka by nie była pokazuje, że bez tej fizyczności, swego rodzaju agresji i koordynacji w tych działaniach trudno jest zdominować środek pola w tej lidze co często przekłada się na wyniki. Na razie jeszcze nic się nie dzieje, ale biorąc pod uwagę, że trochę drużyn za nami w tabeli ma zaległe mecze to już na ten moment można założyć, że obecnie praktycznie jesteśmy na około 11 miejscu w tabeli. I mam nadzieję, że nie włączymy się w wyścig o utrzymanie. Fajnie byłoby w końcu zaliczyć sezon bez tych "emocji" jak to było w poprzednich latach.
Colin McRae[*] Żegnaj Mistrzu. Teraz pewnie ścigasz się z Ryśkiem i Januszem pilotowany przez "Beefa" po niebiańskich OSach...

"Heroes don't die, they just move on to the next stage"
Odpowiedz cytując