Wyświetl pojedynczy post
Colin
Senior Member

Od: 07.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.09.2021, 19:49
Cymes napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem.Może się doszukuję, ale zacząłbym od tego co się u nas odj..ało z doborem obuwia zwłaszcza w pierwszej połowie.To nie jest tak, że ktoś się tam raz czy drugi wyj..ał tylko praktycznie non stop ślizganie się i gleba.Ciężko grać dokładnie, wychodzić spod pressingu, stawiać pressing, nadążać za akcją w defensywie czy kryć 1v1 zawodnika z piłką jeśli koncentrujesz się w pierwszej kolejności na tym, żeby się nie wypier..lić.Niekoniecznie szukam usprawiedliwienia, ale chyba ktoś jednak nie przypilnował co warunki pogodowe lub gospodarz zrobiły z murawą po rozgrzewce.Były oczywiście błędy, które zdarzały nam się wcześniej.Wątpliwości jeśli chodzi, o niektóre taktyczne rozwiązania itd.Ale zaryzykuję stwierdzenie, że gdyby nie pokaz łyżwiarstwa w pierwszej połowie to ten mecz mógł potoczyć się inaczej.
Cenna uwaga, która umknęła w całej dyskusji pomeczowej a w sumie aspekt, który w pewnej mierze podkreśla, która drużyna lepiej będzie realizowała taktykę, zbierała drugie piłki, lepiej odbierała, presowała, dryblowała. Nie twierdzę, że przegraliśmy przez źle dobrane obuwie bo Lech był po prostu dużo lepszy ale podobnie sądzę, że mogło to mieć jakieś znaczenie. Nie wiem czy przed meczem przeszła ulewa w Poznaniu. Może być, że gospodarze specjalnie tak obficie zrosili murawę przygotowując ją do meczu by w jakimś stopniu stanowiła dodatkowy atut dla Lecha i oni byli prawdopodobnie bardziej na to przygotowani. Warto zwracać uwagę na takie elementy by następnym razem na rozgrzewce przed meczem wyciągać odpowiednie wnioski i zakładać buty z odpowiednio długimi kolcami i mieć parę egzemplarzy każdy zawodnik by każdy miał na każde warunki. Miałem wrażenie, że nasi obrońcy, pomocnicy (także dynamiczny, zrywny Yeboah) bardziej asekurancko podchodzili pod Lechitów gdyż nie czuli odpowiedniej przyczepności i by nie zostać wziętym na raz starali się zachowywać głębię, dystans w interwencjach co miałem wrażenie miało też znaczenie przy bramce nr 1 (oczywiście nie zapominając także o zdecydowanym błędzie Kieszka).
Powód: ...
Ostatnio edytowane przez Colin : 18.09.2021 o godz. 20:07.
Colin McRae[*] Żegnaj Mistrzu. Teraz pewnie ścigasz się z Ryśkiem i Januszem pilotowany przez "Beefa" po niebiańskich OSach...

"Heroes don't die, they just move on to the next stage"
Odpowiedz cytując