Wyświetl pojedynczy post
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.08.2021, 21:38
forthy napisał(a):Wyświetl post
W życiu nie czytałem takich idiotyzmów na temat gry bramkarza jak obecne tu wymysły, że przy rzutach wolnych ma się ustawiać przed linią by skracać kąt.
Unbelievable.
Każde wysunięcie się przed linię bramkową to skrócenie kąta, czyli ułatwienie interwencji. Nie ważne czy przy wolnym czy przy każdym innym strzale. Przy wolnym jedyną różnice stanowi mur. Bramkarz może dzięki niemu ustawić się bliżej długiego słupka niż w sytuacji gdyby muru nie było bądź byłby niewielki tak jak przy wolnych z bocznych stref boiska. Można w jakimś stopniu zaufać murowi ale jego celem nie jest uniemożliwienie strzału w krótki róg, tylko utrudnienie go na tyle żeby bramkarz miał szansę do niego zdążyć. Bramkarz musi być przygotowany i na strzał nad murem, pod murem, przez mur jak i w długi róg. To trudne zadanie, jednak stawanie na linii i martwienie się tylko długim rogiem kończy się tak jak w Niecieczy. Są też inne powody dla których należy stać przed linią, ale jak ktoś nie pojmuje tematu skracania kąta to tych powodów też nie pojmie...

krysztal napisał(a):Wyświetl post
Piszesz o sytuacji sam na sam a on puścił z rzutu wolnego.Przecież to dwie różne sytuacje
A gdzie ja napisałem, że przed napastnikiem nie ma obrońców? Może być i trzech stoperów. Chodziło mi o to żeby nie wymyślać wrzutek i podań penetrujących, które miałyby wyciągnąć bramkarza z linii gdzie przecież zdaniem eksperta, dla swojego dobra, powinien stać.

Przy wolnym powinien stać krok do przodu i krok w lewo w stosunku do tego jak stał. Ten krok w lewo pozwoliłby mu być bliżej piłki do której nie zdążył, a ten krok do przodu pozwoliłby mu kryć długi róg w takim samym stopniu jak stojąc krok w prawo ale na linii. Tak działa magia skracania kąta.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 02.08.2021 o godz. 21:48.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując