Wyświetl pojedynczy post
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.08.2021, 22:22
Pierwszy raz mogę się zgodzić to nie kwestia fizyki tylko faktycznie matematyki. Mój błąd.

Skracanie kąta działa zawsze, po prostu i nie ma tu znaczenia czy bronisz instynktownie czy masz czas na bardziej zaplanowaną reakcję. Gdyby teoria którą wymyśliłeś miała jakikolwiek sens to bramkarz stałby zawsze na linii, a chyba nie chcesz się spierać, że na linii stoi tylko jak mu każą, albo jak się któremuś klepka przestawi .

Możesz zacytować gdzie napisałem, że nie ma szans żeby cokolwiek z niego było? Byłbym wdzięczny Ja na dzień dzisiejszy uważam że ma duże braki w podstawowych umiejętnościach bramkarskich.

Nic z niego nie będzie jak po zawalonym meczu będzie słyszał, że zagrał dobrze.

Karherop napisał(a):Wyświetl post
@Drozd, mówisz że to alfabet bramkarski

Powiem tak, zgadzam się, co nie znaczy że nie można popełnić błędu, szczególnie w młodym wieku. Czy dostanie za to bure od trenera? Na pewno. Czy popełni podobny błąd w przyszłości? Wątpliwe . Biegański krył słupek do momentu gdy stwierdził że przeciwnik wykona dośrodkowanie. Pewnie w wielu podobnych sytuacjach byłoby to zupełnie niezauważone.

Równie do dobrze można powiedzieć , że każdy nawinięty obrońca na zamach nadaje się do tarcia chrzanu bo dał się zrobić jak junior.

Tymczasem każdy obrońca na świecie popełnia taki błąd raz na kilka spotkań, a czasami i częściej. Pamiętam jak kiedyś Grosicki położył na dupie w jednej akcji i Wilka i Sobolewskiego. Czy obaj byli beznadziejnymi defensywnymi pomocnikami? Raczej nie.
Skoro bramkarz popełnia dwa błędy które kończą się bramkami to moim zdaniem nie wolno oceniać jego występu jako dobry, bo to zakłamywanie rzeczywistości.

Podkreślam, bramkarz. To specyficzna pozycja nieporównywalna z żadną inną. Błąd bramkarza to najczęściej bramka, obrońca może się dać nawinąć wiele razy, a bramki z tego nie będzie. Dlatego na pozycji bramkarza są zasady takie jak pilnowanie krótkiego rogu, nie wymyślono ich dla beki. I jeżeli młody w swoim debiucie lekceważy takie zasady to znaczy, że ma coś poprzestawiane w głowie. I usprawiedliwianie takich zachowań może spowodować że poprzestawia mu się jeszcze bardziej, a wtedy nic na nim nie zarobimy.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując