Jaroo1 napisał(a):

Formuła się liczy jeśli porownamy 30 kolejek do 37 z podziałem na dwie fazy. Gdzie ta druga faza zaburzała obraz rozgrywek - mecze z góra/dołem tabeli, ktoś miał więcej wyjazdów niż meczów w domu itd Ale tak jak przyjałeś czyli 30 meczów i z tego wyciągnąć średnią to myślę,że najlepsze rozwiązanie. U nas w lidze nie ma znaczenia czy gra 12 czy 22 zespoły, każdy tam jest tak samo chujowy i zawsze jakaś czołówka delikatna jest, przeważnie jakiś lider (tak jak Legia ostatnimi laty). A czy będzie do tego w dole tabeli Termalica i Stal czy (Termalica+Stal) x 4 to znaczenia nie ma.
Może ewentualnie pójść to lekko w górę/dół w zalezności od tego jak się będa w takiej lidze ukladać nowe sezony, czy szybciej poznamy spadkowiczów itp = odpuszczenie meczów, czy drużyny ze środka tabeli, które już o nic nie będą walczyć odpuszczą prędzej itd
|
W ESA37 po 30 kolejkach nie było takiej zażartej walki o miejsce w tabeli dające utrzymanie. Do 30 kolejki była walka o top8. A to czy byłeś 10 czy 14 nie miało znaczenia.
Tu miejsca spadkowe wywołują dodatkową adrenalinę. Co
może lekko zaburzać statystyki.