Wyświetl pojedynczy post
dziki
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.05.2021, 15:15
Czy ja wiem czy 'szybko rozczytano i zneutralizowano'? W pierwszych meczach wyglądało to nieźle, ale brakowało sił (co w zasadzie było kontynuacją trendu z jesieni, kiedy padaliśmy około 60 minuty). Mogę.się mylić, ale wygladało to raczej tak, że nasi gracze nie potrafili grać w pressingu zbyt długo.

Jest, całym schematem defensywnym, ale też wpływającym na ofensywę. Nie jestem wielkim znawcą więc nie będe tu wywodów strzelał, ale rozumiem ją podobnie jak w tym artykule (https://spielverlagerung.com/2014/10...gegenpressing/). Od tamtej pory wdrożono nowe rozwiązania - w tym teoretyczne, jak u Hyballi; ale i praktyczne, jak w nowej wersji Kloppa w Liverpoolu czy w Bayernie ostatnich lat – ale zasadniczo koncept jest taki sam. Jeszcze zanim tracisz piłkę starasz się ustawiać tak, żeby potencjalnie uruchomić sobie opcję doskoczenia i zamknięcia konkretnego korytarza. W wersji Barcelony z czasów Guardioli funkcjonowało to zupełnie inaczej niż u Kloppa, ale zasadniczo jest to ten sam pomysł. Różnica jest taka, że jeśli ktoś a. nie operuje piłką (jak Barcelona) albo b. nie ma sił na katorżnicze zapierdalanie ile wlezie (jak u Kloppa), to możliwości wdrożenia takiego systemu się ograniczają. Deskalując na naszą rzeczywistość, wyobrażam sobie, że moglibyśmy spokojnie wdrożyć wersję soft gegenpressingu, ale do tego potrzebna jest konkretna kadra. Nie oznacza to od razu,.że taki koncept taktyczny jest chujowy.
Life is short. Wear your passion!
Odpowiedz cytując