Wyświetl pojedynczy post
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.04.2021, 11:44
Myślę, że działacze woleliby pewną fazę grupową PE/LM i eksport zawodników. Takie środki można fajnie przejeść, wypłacić sobie fajną premię, a wg Twojej logiki wystarczyłoby tylko sprawić, że piłkarze będą więcej zapierdalać na treningach. Przecież to nie wymaga żadnych inwestycji, wystarczy tylko postawić dyktatora z gwizdkiem. W Polsce naprawdę jest wiele przykładów na to, że interes ekonomiczny skłania ludzi do wyciskania innych jak cytryny.

Kilka lat temu ten fragment jakiejś polskiej komedii latał tutaj jako koronny argument za tym, że liczy się gra w piłkę, a nie zapierdalanie, a w Polsce trenuje się juniorów tak, aby zapierdalali, a nie grali (i dlatego potrzebowaliśmy zaciągu hiszpańskiego czy czego tam jeszcze):
https://www.youtube.com/watch?v=ObxaJNiXk8k

Myślę, że rzeczywistość jest jednak bardziej złożona. Żeby zapierdalać trzeba mieć do tego materiał ludzki, bazę, odpowiedni sztab, scautów i co tam jeszcze, a to kosztuje. Nawet w Polsce, chociaż oczywiście mamy potencjał ludzki (vide Lewandowski).

Obecnie takich warunków nie mamy. A nawet, jakbyśmy mogli mieć je troszeczkę, to dlaczego musimy w tym sezonie zbierać oklep od Podbeskidzia i Warty, a w szatni obrażać wieloletnich zawodników? Nie można tych zmian wdrażać stopniowo i według planu? Co nie oznacza, że nasi piłkarze spokojnie mogli trenować więcej i na początku się to sprawdzało. Trzeba jednak postawić na złoty środek.
Ostatnio edytowane przez czaro : 19.04.2021 o godz. 11:54.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując