kluczowe dla tej dyskusji jest zrozumienie znaczenia modnego terminu gegenpressing , albo polskiej wersji KONTRPRESSING
w wywiadach z Hyballą wystepuje odmiana tego słowa przez wszystkie przypadki , natomiast tutaj na forum , też pojawia się w co 2 poście ,niestety większość go nie rozumie
przyznaje że sam się zastanawiałęm czym sie różni gegenpressing (kontrpressing , counterpressing) od po prostu pressingu , czyli wiadomo naciskaniu na rywali , nie daniu im rozegrac , parciu do odbioru itp
więc wpisałem w google , doczytałem i już wiem
wam tez to polecam , i wtedy będzie łatwiej oceniać mecz z Legią i następne mecze , i czy tylko nasz trener tak p...oli , czy już faktycznie to u nas działa
"Kontrpressing nie stanowi taktyki odmiennej od 'zwykłego' pressingu, a jest jego podtypem. Zasady pozostają te same, również poszczególne odmiany/cechy 'zwykłego' pressingu można odnosić do kontrpressingu, np. oparty na kryciu strefowym lub 1 na 1. Swoistość kontrpressingu polega na tym, że
stanowi on fazę przejściową pomiędzy atakiem a obroną 'zwykły' zaś pomiędzy obroną a atakiem."
cytat stąd:
https://transfery.info/ekstra/artyku...ressingu/70223
jak widać termin nie jest nowy , artykuł jest z 2014 , Barcelona Guardioli to końcówka lat 2000cznych , a za twórce uważa się trenerów Holandii z 1974
jeśli faktycznie Hyballa nas tego dobrze nauczy , a co więcej piłkarze (obecni lub przytransferowani) dadzą radę , to może to być ta różnica która pozwoli nam zdominować nasza lige , oczywiście do czasu aż inni tez sie nauczą