Harcownik napisał(a):

Okej, ale trochę naginasz fakty pod tezę. Hyballa nigdy nie prowadził żadnych średniaków, tylko z lepszych klubów co najwyżej młodzieżówkę Leverkusen, a zarówno Nijmegen jak i Breda średniakami nie są, bo są słabeuszami, w tej chwili obie ekipy kopią się po czołach w II lidze holenderskiej. Tak, trenował Nijmegen w Eredivisie, ale spadł z nim do II ligi. Okej, może średniakiem był Sturm Graz w 2013.
Jeszcze co do deprecjonowania PMŚ, to ja wszystko rozumiem, ale jeśli idzie o sukcesy na papierze to ja wolę np. Jacka Magierę z jego doświadczeniem z LM niż Hyballę z jego doświadczeniem w I rundzie pucharu UEFA. Naprawdę bardziej cenię remis Legii z Realem niż to, że wspomniana Dunajska Streda jakoś przeturlała się do kolejnej rundy.
Rozumiem że atutem jest jego praca z młodzieżą (Czy Leverkusen i Dortmund mają naprawdę najlepsze szkółki w Europie?), ale jakoś nie wierzę że on wytrzyma na stołku tak długo, że jakiekolwiek efekty jego pracy zobaczymy. Poza tym on będzie trenerem pierwszej 11tki, a nie juniorów czy trampkarzy starszych.
|
Czy ja wiem? NAC i NEC to średniaki swoich lig. NEC wpadło w tym okresie w mocny dołek i po kilku latach w Europie, po raz pierwszy spadli z ligi. Wrócili do Eredivisie i niestety za Hyballa spadli po raz kolejny - ale zanosiło się na to juz w sezonie poprzedzającym, także to był trochę no-shocker. To samo z NAC - średniak ligowy, któremu się w ostatnich latach powinęła noga i spadli do Eerste. W tym sezonie mieli wrócić do Eredivisie. Hyballa przejął ich na szóstej pozycji, wygrał trzy spotkania i dwa zremisował. Ligę odwołał rząd, Hyballa się pokłócił z dyrektorem sportowym i cześć. Zamysł był taki, że wprowadza NAC z powrotem do Eredivisie i pewnie dlatego odszedł ze Słowacji.
A co do preferencji, widzisz tu się totalnie nie zgadzamy. Jak dla mnie awans Legii przy takim terminarzu i takim budżecie to powinien być automat. Więc - pomimo tego, że to było wydarzenie na skalę.Ekstraklasy - niezbyt cenię dokonania Magiery na tym polu. Zresztą to wiele świadczy o polskich trenerach.
Zobaczymy jaki będzie efekt tych poszukiwań i nowej ekipy na ławce. Ja uwazam, że będzie dobrze i że dobrze, że stawiamy na Niemców.