Wyświetl pojedynczy post
Heero
Senior Member

Od: 02.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.11.2020, 22:50
To, gdzie teraz grają Kostal i Kort, nie ma nic do rzeczy w rozmowie o warsztacie Stolarczyka. Nie oni pierwsi i nie ostatni trafili do klubów, gdzie nie rozwinęli się bardziej.

Imaz miał wcześniej momenty i rósł z meczu na mecz jeszcze za Kiko, ale dopiero za Stolarczyka wszedł na poziom, gdzie co tydzień był wyróżniającym się graczem i regularnie punktującym. Przede wszystkim widać było poprawę w grze zespołowej, wcześniej bywało różnie w tym aspekcie.

Ondrasek i Kolar - o to właśnie chodzi w pracy trenera, by pracować z zawodnikami na kontraktach w klubie i ich rozwijać. Daje to korzyści na boisku (lepsze wyniki) i finansowe (zawodników w wysokiej formie można drożej sprzedać).

Jeszcze w kwestii Ojrzyńskiego - czy inne kluby zabijały się o prowadzonych przez niego zawodników? Nie sądzę. Robił ze swoich drużyn kolektyw, ale bez żadnych odstępstw od taktyki. Na krótką metę da to efekt, ale z czasem rywale odczytają sposób gry jego drużyny i wyniki znowu będą gorsze. Brak elastyczności w grze skutkuje również tym, że zawodnicy są postrzegani jako gorsi, właśnie przez te sztywne ramy. Jestem więcej niż pewny, że biorąc Ojrzyńskiego za rok bylibyśmy znowu na etapie "kto nowym trenerem Wisły?".
Jestem z Krakowa i jestem z tego dumny!
Odpowiedz cytując