Wyświetl pojedynczy post
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.09.2020, 00:46
Zastanawia mnie fenomen Janickiego - nie będę ukrywał, że piłkarza, którego z Wisły pierwszego bym odstrzelił.

Nie chodzi o błędy indywidualne w których lideruje (choć z Pogonią przebił go Klemenz), ale o jego "durne" zachowania i wyjścia do ataku:

https://www.youtube.com/watch?v=9sgISpuPvNI

Oglądałem takich piłkarzy jak Głowcki, Cleber, Marcelo i wielu innych porządnych środkowych obrońców i nie przypominam sobie takiej próby rajdu z ich strony...

Nawet za czasów gdy z palcem w dupie wygrywaliśmy po 6-0 - nie kojarzę takiej sytuacji.

A tutaj mamy 10 minutę meczu, wynik otwarty, a nasz stoper, leci jak debil do ataku. Nawet przez chwilę jest przy piłce - ale ponieważ jest stoperem i techniki nie ma za grosz - to odbija się od niego jak od ściany i ją traci...

Czy ktoś może mi wyjaśnić, czy to jakiś "modern football" i tak się teraz gra, czy jemu się coś w głowie przestawia w trakcie meczu?

Bo czy naprawdę, widzicie jakiś sens w takim zagraniu?

Szanse na przejęcie piłki są nie wielke...
Nawet jeśli to się uda, to przecież i tak obrońcy Pogoni mają przewagę...
Nawet gdyby nie mieli przewagi, to Janicki nie ma techniki, szybkości, podania, strzału - ani żadnych innych argumentów aby brać się za konstruowanie akcji ofensywnych...

Bardziej prawdopodobne jest, że przeciwnik minie Rafała, a wtedy w naszej (słabiutkiej) obronie, brakuje jednego z dwóch środkowych obrońców...
Siłą rzeczy ktoś z dwójki Basha/Żukow musi się wrócić do obrony... Ale wtedy pojawia się luka na defensnym pomocniku i całe nasze ustawienie to jedna wielka improwizacja...

I niech sobie nikt nie myśli, że znalazłem jeden taki moment w całej karierze Janickiego. On to robi regularnie w niemal każdym meczu (z Pogonią koło 58-60 minuty, drugi raz szarżuje)...

A pisze to w tym temacie, bo zastanawia mnie czy Skowronek tego nie widzi, czy imponuje mu to (wszak Janicki ma najwięcej minut z naszych obrońców) i chwali go za takie "podłączania się do akcji ofensywnych"?
Ddf
Odpowiedz cytując