Wyświetl pojedynczy post
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.09.2020, 19:40
Czerepachowi chodziło chyba o to, że Socios zaangażowało się w ratowanie Wisły jako organizacja kibicowska utrzymująca relacje z trio, więc naturalnie przyjmuje perspektywę zrozumienia dla wielu spraw. Ja to tak odbieram, raczej niczego nie zrównywał.

Konrad. napisał(a):Wyświetl post
...
Odnoszę wrażenie, że z prowadzonej przez nas dyskusji na temat zatrudnienia w Wiśle Brzęczka niewiele wyniknie. Nic nie insynuuję i nic "guuuubego" nie napisałem. Ale ostatni już raz napiszę, co myślę i dlaczego tak myślę. Przyjście Brzęczka do Wisły, jakkolwiek nieprzesądzone, jest prawdopodobne, ponieważ Błaszczykowski otacza się ludźmi, których już zna albo po prostu ludźmi mu bliskimi.

Obidziński może nie znał się na piłce, ale kiedy przychodził jego atutem miało być zarządzanie i poprawa kondycji finansowej. Dawid Błaszczykowski ma chyba raczej nikłe pojęcie i o piłce, i o zarządzaniu. Tak, Dawid Błaszczykowski był asystentem trenera w Rakowie (mogłeś też dodać, że przez chwilę też trenerem rezerw, a jako młody człowiek też w piłkę grał), ale w temacie kompetencji do zarządzania ekstraklasowym klubem niewiele to zmienia. Najwyraźniej Jakub Błaszczykowski wyżej ceni sobie to, że bratu ufa i umie się z nim dogadywać przy wspólnym prowadzeniu spraw niż kompetencje. Przy czym wcale nie mówię, że ten Dawid Błaszczykowski ma odejść. Klub ma akcjonariuszy, ma radę nadzorczą, trudno żeby kibice znów wtrącali się w zarządzanie klubem. Być może na tym etapie potrzebny jest ktoś, kto będzie prowadził klub tak, jak sobie tego życzy Jakub Błaszczykowski i ewentualnie pozostali akcjonariusze, a nie ktoś z własnym zdaniem (ale znów - Dawid Błaszczykowski może to zdanie miewać, a z punktu widzenia ładu korporacyjnego podział kompetencji zaczyna być naruszany).
Na tej podstawie pozwalam sobie przypuszczać, że brak doświadczenia Brzęczka jako dyrektora sportowego nie byłby problemem w przypadku jego przyjścia do Wisły.

Przy okazji zwracam uwagę, że asystentura Dawida Błaszczykowskiego miała miejsce w Rakowie, a więc w klubie prowadzonym przez znajomych Jakuba Błaszczykowskiego i Jerzego Brzęczka (swojego czasu również trenera w Rakowie). Oprócz tego Dawid Błaszczykowski był członkiem rady nadzorczej Wisły po wejściu do klubu Jakuba Błaszczykowskiego. Razem z Jerzym Brzęczkiem działał też w fundacji Jakuba Błaszczykowskiego. Jest też prokurentem w spółce Spectrum Jerzego Brzęczka i Jakuba Błaszczykowskiego (nota bene razem z p. Sitarczyk-Czajkowską, członkinią rady nadzorczej fundacji Jakuba Błaszczykowskiego). Wygląda więc na to, że Błaszczykowscy i Brzęczek swoje przedsięwzięcia prowadzą wspólnie, nieprawdaż? Na marginesie mógłbym jeszcze wspomnieć o panu, który przyszedł do Wisły z Rakowa organizować szkolenie młodzieży.
Dodatkowo selekcjonerzy raczej nie robili wielkiej kariery po odejściu z kadry. Wyjątkiem jest Fornalik, który osiągnął sukces - ale znów z przeciętnym klubem, który wepchnął na poziom wyżej, a nie z dotychczasowymi pretendentami do tytułu. Funkcja dyrektora sportowego byłaby, jak pisałem, bardzo wygodna i nie narażała Brzęczka na ryzyko i nie zamykała mu żadnych drzwi. A do tego, jeśli dobrze rozumiem filozofię Błaszczykowskich, Brzęczek pomógłby Jakubowi i Dawidowi budować Wisłę. Nikt by nikogo nie wsadzał na minę, ufaliby sobie itd.
Na tej podstawie pozwalam sobie przypuszczać, że bliskie relacje z Jerzym Brzęczkiem czynią prawdopodobnym jego przyjście - w dowolnym charakterze - do Wisły.

Do przyjścia Brzęczka jestem zaś nastawiony sceptycznie, bo o ile kompetencje można z czasem podnieść, to relacje rodzinne nie będą sprzyjać profesjonalizacji struktur w klubie. Bliskich ciężko rozlicza się z wykonanych zadań, nie można ich ot tak pogonić w świat, jak nie przymierzając Obidzińskiego. Pół biedy, gdyby Brzęczek przyszedł tu na dyrektora sportowego, dużo gorzej gdyby był trenerem, bo z dyrektorem można porozmawiać, można go wspierać, można mu zatrudnić ludzi do pracy. Z trenerem jest inaczej.

I ostatni raz uprzejmie proszę, jeżeli chcesz ze mną rozmawiać, to hamuj język.
Ostatnio edytowane przez czaro : 08.09.2020 o godz. 22:08.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując