Wyświetl pojedynczy post
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.08.2020, 20:26
Zawsze przy analizie przyczyn słabszej gry można szukać ich albo w kiepskim warsztacie trenera, albo w kiepskiej postawie i niskich umiejętnościach piłkarzy.

Teoretycznie można byłoby wskazywać, że to piłkarze są słabi (no bo skoro Janicki podaje wślizgiem jak na tacy do atakującego Śląska, skoro przez całą naszą obronę przechodzi prostopadłe podanie do Picha, a Lis zachowuje się, co najmniej nie do końca zdecydowanie, skoro Klemens w sytuacji z d... nieostrożnie fauluje tego samego, skoro Fatos nie potrafi strzelić w sytuacji, gdy gol jest jak na patelni), to ktoś mógłby pomyśleć - no tak, zawodniczy z okręgówki, więc i wynik nie lepszy.

Jednak ta ich słabość ostatnio to coś więcej: biegają, kopią piłkę, ale wszystko dzieje się w 90% przypadków o jedno tempo za wolno. Rzadko pod względem przechwytywania drugich piłek, organizowania ataku przez opanowywanie konkretnych kwadratów na boisku większa liczbą graczy, szybkiego podążania za akcją byliśmy na tym samym poziomie, co rywal. Trochę to przypominało stado bezgłowych kurczaków, w dodatku z uwieszonymi u nóg ołowianymi ciężarkami.
Nie czepiam się taktyki - być może AS we współpracy z Kubą wcielają jakąś myśl Kloppa i budują styl Borusii? Nie wiem, nie potrafię tego przeanalizować. Być może za kilka tygodni, czy miesięcy to zaskoczy i spokojnie zaczniemy w końcu z każdym wygrywać, bo ci piłkarze, choć nie gwiazdorzy nie są tak drastycznie słabi, jak wszyscy myślimy. Być może nie jest to drużyna do wymiany, tylko do oszlifowania? Nawet teoretycznie w bzdurnych zmianach może chodzić o coś, o czym wie tylko AS i Kuba, co ma podnieść nas w przyszłości o kilka poziomów wyżej? Nie wiem, pozostaje ufac.
Na razie to jednak źle wygląda fizycznie (siła, szybkość, motoryka, szybkość reakcji, wydolność). Najlepiej pod tym kątem wyglądał Yeboah, ale to chyba dlatego, że nie przeszedł naszych przygotowań przed sezonem.
I tym jak na razie wszystko dziś tracimy.
Obyśmy szukając formy na później nie obudzili się z ręką w nocniku.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując