|
Pierw utrzymanie, a potem cytując prezesa Błaszczykowskiego:
~po sezonie czekają nas zmiany w kadrze, jednak będzie to bardziej ewolucja, niż rewolucja.
Większość forumowiczów zdaje sobie z tego sprawę, ale pozwolę sobie powtórzyć po sezonie odejdzie z klubu kilku zawodników. W niektórych przypadkach będą to rozstania spowodowane metryką, a niektóre to po prostu niewypały. O nazwiskach mówić nie będę, bo pewnie ktoś z szerokiego grona zostanie i ta decyzja zaskoczy większość z nas.
Silna Wisła, to Wisła bez długów. Do takiego stanu możemy jeszcze sobie parę latek poczekać, ale głęboko wierzę że za te 4-5 lat ponownie włączymy się do walki o MP.
Najszybszym sposobem na wyjście z długów jest oczywiście sprzedaż zawodników. Jeżeli dobrze pamiętam to wyczytałem w jakimś sprawozdaniu Wisły, że fundusze na kolejny sezon Wisła będzie miała między innymi ze sprzedaży piłkarza(y) - jeżeli się mylę w tej kwestii to proszę mnie poprawić. Nie licząc Olka, w kadrze nie mamy raczej wielu piłkarzy, za których moglibyśmy otrzymać przyjazną sumę w euro. Oczywiście sprzedaż Olka w nadchodzącym okienku ze względu na koronę wykluczam.
Co do samej kadry..
Bramkarze: Uważam, że po powrocie z wypożyczenia Kacpra Chorążki w kadrze mamy 4 bardzo zbliżonych pod względem umiejętności bramkarzy. Co ich różni? Ogranie i zdobyte doświadczenie na boiskach w piłce seniorskiej. Pomimo, że wielu z Was uważa że wzmocnienie na tej pozycji jest konieczne, to moim zdaniem na następny sezon zostaniemy z tym co mamy. W jakiej konfiguracji? Tego nie wiem. Jest wielu zwolenników Buchalika, Lisa.. mnie cieszy, że Kacper Chorążka w końcu złapał plac w Sosnowcu i póki co jest tam pierwszym wyborem. Broda również ma aspiracje by w końcu grać.
W
Obrońcy: Myślę, że jedno jest pewne. Wasyl po sezonie podziękuje sobie wzajemnie z zarządem i odejdzie z kadry, ale czy odejdzie z klubu? Jeżeli chodzi o Janickiego, ma ważny kontrakt więc zostanie z nami na kolejny sezon. Klemenz myślę, że również pozostanie. Czy to właśnie podstawowa dwójka stoperów na następny sezon? Być może. Sadlokowi dobrze w Krakowie, a ja jako kibic Wisły cieszę się że mamy Maćka w kadrze. Czy popełnia błędy? Owszem. Czy nie daje już dużej jakości? No nie daje. Ale to ciągle zawodnik, który grałby od deski do deski, gdyby nie przepis o młodzieżowcu. Skoro już jesteśmy przy pozycji młodzieżowca. Czy Hołowania dał nam jakość na tej pozycji? No nie. Czy Wisła będzie zainteresowana przedłużeniem wypożyczenia / wykupieniem Mateusza? Myślę, że nie. Co z Marcinem Grabowskim, który zaczął grać w Termalice (walczącej o powrót do E-klasy) 90minut. Myślę, że do nas wróci i będzie walczył o skład. Wraca również Szota, który po przerwie spowodowanej pandemią zaczął grać regularnie w I-ligowcu. Pamiętajmy, że wykupiliśmy Serafina i myślę że będziemy dawać mu szansę do gry. Jest jeszcze Burrliga/Niepsuj - nie mam pojęcia co z nimi. Chcąc dawać grać Serafinowi, powinniśmy jednemu podziękować. Hoyo-Kowalski ? Stracił większość sezonu na kontuzje, moim zdaniem nie odegra ważnej roli w 1 składzie Wisły w nadchodzącym sezonie.
Pomocnicy:
Mysląc o zapowiadanej sprzedaży gotówkowej zawodnika oczywiście myslałem o Zhukovie. Patrząc jednak na jego gre po przerwie, to nie wiem czy będzie co sprzedawać. Oprócz niego mamy naprawdę dużo środkowych pomocników, cięzko powiedzieć kto odejdzie. Dla mnie musem jest, że kręgosłupem pomocy jak i całego zespołu w następnym sezonie będzie Kuveljić. Czy zostaną Hiszpanie? Czy zostanie Basha? Trudno powieedzieć. Do zespołu wróci Plewka, ale nie wróżę mu kariery w Wiśle.
Skrzydłowi:
No i tu mamy wakat. Do gry jest Kuba, który ostatnimi meczami podkreśla że przerasta nasz skład o dwie głowy. Nie wiem co się dzieje z Makiem, ale mimo to uważam że zostanie z nami na następny sezon. Pytanie co dalej? Wojo grający na lewym skrzydle.. zostanie/odejdzie? A któż to wie.
Napasstnicy:
Tutaj też po sezonie najprawdopodniej zostanie spora wyrwa. Zostanie (mam nadzieję) Olek. Kto oprócz niego? Powrót z wypożyczenia Zdybowicza i chyba Balickiego. Drzazdze wypada podziękować. Paweł raczej skończy karierę. Tupta wróci do Włoch, a Alon do Austrii.
Gdzie moim zdaniem potrzebujemy wzmocnień?
Skrzydła oraz atak.
Na pozostałych pozycjach damy sobie rady - w nadchodzącym sezonie.
Gdzie szukać wzmocnień?
Bardzo byłem zdziwiony przeglądając egzotyczne propozycje użytkownika skarabeus. Nie tędy droga. Moim zdaniem trzeba postawić na zawodników z Polski. Nie jesteśmy klubem, który przyciągnie młodych, lub trochę starszych zawodników dużym kontraktem. Jesteśmy klubem, który jest w stanie zagwarantować sporą liczbę minut skrzydłowym. Pierwsze co to bym prześwietlił zespoły spadkowiczów oraz drużyn które nie awansują do Esy z I ligi.
|