Wyświetl pojedynczy post
Tantal
Senior Member

Od: 09.2018

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.03.2020, 12:00
Serku, jeszcze raz - każdą umowę można zmienić. Mi nie chodzi o to jakie porozumienia zawarliście do tej pory z klubem, tylko jakie potrzeby będą np. na 2-3 miesiące.

Wyobraźmy sobie scenariusz pesymistyczny - trwa nadal epidemia, Wisła przejada środki z emisji i pojawiają kłopoty finansowe do tego stopnia, że w klubie zaczyna desperacko brakować gotówki. Pytanie czy w takiej sytuacji nie lepiej byłoby odpuścić na jakiś czas długofalowe cele na rzecz zachowania bieżącego kształtu drużyny.

To czysta dywagacja, bo nikt nie wie jak sytuacja z płynnością będzie za te kilkanaście tygodni wyglądała. Ale mam w pamięci straty jakie Wisła ponosiła rok, półtora roku temu, kiedy nie była w stanie zatrzymać zawodników. Straciliśmy ogromne pieniądze z potencjalnych transferów przez to, że brakowało środków na bieżące utrzymanie drużyny.

Tu się możemy zresztą wyróżnić na tle innych klubów e-klapy. Jeśli emisja choć częściowo wypali i socios będzie wpłacało środki w obecnej wielkości to do budżety wpłynie 5-7 mln złotych. Żaden inny takiego wsparcia ze strony swoich kibiców nie ma. Jeśli dobrze pójdzie to możemy się za chwilę cieszyć renomą tego, w którym można przetrzymać nawet najcięższe czasy, bo nikt mu nie pozwoli upaść a dla kadry pieniądze się zawsze znajdą. I wyrobilibyśmy sobie markę dokładnie odwrotną do tej jaką mieliśmy jeszcze kilkanaście miesięcy temu, kiedy pieniądze szły na wszystkie możliwe faktury, tylko nie do zespołu.

Żeby nie teoretyzować za bardzo - przypuśćmy, że trzeba negocjować kontrakt dla Olka Buksy przed wybiciem jego pełnoletności i zabezpieczyć na to gotówkę, ale tej w kasie fizycznie nie ma. Czy nie lepiej byłoby przesunąć/wygasić na kilka miesięcy finansowania innych, mniej palących spraw na rzecz załatwienia tak pilnej, podobnie jak to było z Wasilewskim? Czysto teoretyczna możliwość, chodzi mi o to co powinno być na dzień dzisiejszy priorytetem.
Ostatnio edytowane przez Tantal : 16.03.2020 o godz. 12:06.
Odpowiedz cytując