Wyświetl pojedynczy post
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.03.2020, 20:23
Oczywiście nie mam pełni wiedzy na temat tego, jak przebiegają rozmowy pomiędzy BJK a TS. Myślę nawet, że parę osób z forum ma większą wiedzę niż ja, bo albo są z Krakowa i docierają do nich plotki, albo poprzez działalność w Socios stykają się z ludźmi z klubu. Niemniej po serii publikacji prasowych z końca 2019 r. oraz na podstawie wpisów w mediach społecznościowych trudno wątpić, że między BJK i TS jest duża rozbieżność stanowisk negocjacyjnych. Obserwujemy napięcie, padło wiele słów, które wykluczają, że mamy tu do czynienia z jakąś grą pozorów (czemu miałaby zresztą służyć?).

Ponieważ nikt nie ma też wątpliwości, że Wiśle lepiej będzie z BJK niż TS (a raczej: że dokonanie tej transakcji to dla Wisły być albo nie być), osoby, które patrzą na tę sytuację z boku, dziwią się temu, że Socios milczy. Jak się domyślam, chodzi tu o zachowanie jakiegoś profesjonalizmu i neutralności. Socios mają wspierać Wisłę, a nie jedną ze stron negocjujących zakup jej akcji. Chcą też skupiać jak najszersze grono kibiców, a przecież są osoby, które w tych rozmowach opowiadają się po stronie TS.

Oczywiście Socios nie muszą się tłumaczyć z tych powodów na zewnątrz. Nie jestem członkiem tego stowarzyszenia, więc byłoby niegrzeczne, gdybym mówił, co ma robić. Traktuję ją jednak jako organizację społeczną i wiślacką, więc sama rozmowa o jej działalności, i to na wiślackim forum, nie jest chyba niczym niestosownym. Korzystając więc z możliwości wypowiedzi: potrafię sobie wyobrazić, że zaangażowane społecznie Socios zachowuje swój profesjonalizm i działa zgodnie z celami statutowymi, gdy występuje z apelem o przyspieszenie rozmów, wykazanie się przez strony zrozumieniem swoich stanowisk i kierowanie się przez nie interesem piłkarskiej spółki. To dość jednoznaczne i wciąż zgodne z rolą, którą Socios wypełnia - stowarzyszenia kibiców (bez ambicji dyktowania SA, TS czy BJK, co mają robić).

Pozdrawiam!
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując