Wyświetl pojedynczy post
Lvcas
Member

Od: 11.2019

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.03.2020, 17:56
Ja spróbuje merytorycznie bez kumatych spadów z skwk itd.:

Słucham argumentów dwóch 2 stron i wniosek nasuwa mi się jeden. Spór toczą osoby, które znają się na biznesie (Trio), wiedzący jak prowadzi się przedsiębiorstwa, spółki, jak gromadzi się kapitał i gotówkę, jak prowadzi się organizacje sportowe za granicą z ludźmi, którzy nie mają pojęcia o niczym (Działacze TS).

Jeśli władze TSu liczą, że ktoś weźmie Wisłę nie mając decyzyjności odnośnie długu wewnętrznego, to naprawdę niech się zastanowi w miarę szybko nad swoją głupotą, bo w polskiej piłce nie ma takiego kapitału, który wchodzi w klub z długiem wewnętrznym 40 baniek i nie boi się konsekwencji widzimisię drugiego podmiotu zarządzającego długiem.

Trzeba zrozumieć, że ktoś kto wchodzi w klub bierze odpowiedzialność za jego zarządzanie. Nie mając kontrolni nad pewnymi rzeczami, ta odpowiedzialność się rozmywa. Potem okaże się, że będą podejmowane pewne decyzje biznesowo-sportowe, które przez brak kontroli nad długiem (i marką też) nie wypalą, lub będą blokowane, lub nie dojdą do skutku ze względów prawnych. Co to oznacza? Oczywiście brak rozwoju na wielu płaszczyznach -> brak gotówki.

Więc ciężko oczekiwać od ludzi, którzy kładą swoje pieniądze i odpowiedzialność, że będą brać na grzbiet wszystkie skutki decyzji, które są od nich niezależne, nie mając w pełni kontroli nad własnym klubem. W pełni rozumiem TRIO, bo jeśli chcą robić tu klub w pełni profesjonalny muszą mieć PEŁNĄ DECYZYJNOŚĆ nie tylko na papierze ale również w kwestii zarządzania długiem i marką. Nie może być tak, że biorą PEŁNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ a nie dostają pełnej DECYZYJNOŚCI.

Druga rzecz. Moim skromnym zdaniem, jak już uporządkujemy sprawę własności, zadłużenia i płynności finansowej spółki piłkarskiej, powinna się już niedługo podnieść debata nad reformą instytucjonalną TSu.

Według mnie, taki model organizacyjny jak jest obecnie, w dzisiejszych warunkach jest po prostu niewydolnym skansenem, nie mającym żadnego uzasadnienia ekonomicznego, oraz perspektyw, więc uważam, że należy zacząć debatować nad tym, jak rozpocząć proces transformacji Towarzystwa Sportowego do takiej struktury, która będzie miała warunki nowoczesnej organizacji.
Ostatnio edytowane przez Lvcas : 04.03.2020 o godz. 18:05.
Odpowiedz cytując