Wyświetl pojedynczy post
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.01.2020, 08:52
Cytat:
Co za różnica czy 80 czy 100%?Nastroje są oczywiste. ....a chłopie wydaje się piszesz dla samego narzekania. Sprawa jest prosta jak drut, a Ty ciągle próbujesz zrobić z tego jakąś konspiracje
Różnica jest bardzo duża i bardzo istotna.

Jeśli 100% członków socios byłoby przeciwko wspieraniu nowych rządów TSu to da to jasny sygnał zarządowi, że po powrocie do władzy stracą 1 milion złotych rocznie.

Jeśli byłoby to 80% to szanse na kasę od socios są bardzo małe.

Z kolei jeśli wynik byłby tylko 60-40, to wtedy Wisłocki śmiało będzie mógł ta kasę w budżet wpisywać.

Naprawdę jest to bardzo istotne z perspektywy Wisły...

---
Przypominam też, że głównym temat ankiety jaki proponowalismy, był taki :

Cytat:
Czy uważasz, że Socios powinno wspierać sekcję piłkarską Wisły Kraków jak ta wróci w pełnie władzy Towarzystwa Sportowego?
Ja nie mam zielonego pojęcia jaki byłby wynik takiej ankiety...

maarcin napisał(a):
No, ale przecież nikt nikomu nie przekaże żadnych środków bez głosowania
OK, ale nie uważasz, że należy o tym pomyśleć wcześniej?

Wyobraźmy sobie budżet na sezon 2020/21, gdzie są już uwzględnione pieniądze od socios. W styczniu trójka się wycofuje, wkracza TS, mamy głosowanie :

Czy jesteś za tym aby dalej pomagać finansowo spółce? Pada odpowiedź : nie.

Wisłocki wrzuca kolejne propozycje na co by przeznaczyć kasę, za każdym razem członkowie głosują na nie. W akcie desperacji ostatnia ankieta w lutym : czy jesteś za tym aby przekazać TSowi 1 milion złotych konieczny do przystąpienia do rozgrywek wiosennych.

Również pada odpowiedź : nie.

Co wtedy? Nie uważasz, że dużo lepiej poinformować o naszych nastrojach już teraz?
Cytat:
Czyli będziesz kupował karnet, bilet i zasilał swoimi pieniędzmi kasę klubu bez możliwości decydowania na co te pieniądze będą szły, ale zrezygnujesz z opcji, która Twoje pieniądze mimo wszystko może przeznaczyć na konkretne, wybrane przez Ciebie cele?
Nie bardzo wiem w którym miejscu zasugerowałem, że zrezygnuje z socios - nie jestem pewien co bym zrobił. Na pewno jednak głosowania byłyby bardziej emocjonujące niż obecne.

Druga rzecz : bądźmy poważni z tymi przelewami celowymi. To czy przelejemy spółce 100 tys zł miesięcznie mówiąc "robta co chceta z tą kasą", czy przelejemy 100 tys na kontrakt dwóch piłkarzy, czy przelejemy 100 tys na opłaty za stadion i media - nie ma żadnej różnicy, wyjdzie na to samo. Jeśli opłacimy im stadion to kasę która mieli na to zabezpieczona wydadzą na co będą chcieli.

To tak jakby ojciec, który opłaca synowi-cpunowi rachunki, mieszkanie i samochód, mówił że on daje pieniądze na konkretne rzeczy a nie na narkotykii.

Niby racja, ale przez to że syn nie ma rachunków, to stać go na dragi z własnej kasy...

Cytat:
Gdzie zgłosiliście taką prośbę, podczas luźnej rozmowy na forum, której zwyczajnie mogłem nie zauważyć? Wystarczy napisać odpowiedniego maila na skrzynkę zarządu, bądźmy poważni
.
Dalej musimy pisać maila, czy już zarząd wie, że jest taka prośba?

Cytat:
Powiedzcie mi tylko w czym to głosowanie pomoże, co nam da - ja nie wiem.
Napisałem wyżej co da głosowanie odnośnie finansowania spółki, czy o nastrojach wobec trio.

Jeśli chodzi o inną ankietę, którą proponowałem :
Cytat:
Jakie jest twoje stanowisko w sprawie szkolenia młodzieży na Wisle:
a - podzielam zdania tria ratunkowego - całość szkolenia powinna być na wyłączność w sa.
b - podzielam zdanie Wisłockiego - TS powinien uzupełniać sa i szkolić dzieci do lat 12
jej sens wydawał mi się oczywisty: abyś uzyskał wiedzę na temat zdania członków stowarzyszenia, skoro uczestniczysz w mediacjach.

Może się bowiem zdarzyć sytuacja, w której zostaniesz spytany o zdanie socios Wisły w tej kwestii. Co odpowiesz, skoro tego nie wiesz?

Co zaś do pytań typu :
Cytat:
Uzasadnij po co ci takie głosowanie
To kompletnie tego nie rozumiem.

Dlaczego musimy uzasadniać taka propozycje, dlaczego musimy (my jak i ty) tracić godziny na dyskusję, zamiast siąść do laptopa i w 5 minut wysłać maila z ankieta? Choćby na typowe "od....... się"? W czym jest problem? Opłacamy przecież człowieka, który ma ogarniać sprawy techniczne, jak wam się nie chce liczyć głosów to mogę się tym zająć. O co chodzi?

Gdyby mi dupe truly dwie blondynki-kretynki, aby zrobić ankietę na zmianę logo na czerwona róże, to w końcu bym zrobił na od....... się z opcją numer dwa : jestem przeciw zmianie logo na róże, oraz zajmowania się podobnymi .......ami przez najbliższe 10 lat. I tyle, wynik ankiety oczywisty, kretynki czuły by się wysłuchane - dalej płacą na socios, a temat zamknięty na 10 lat. Prosto, szybko, uczciwie i za darmo.

[przykład przejaskrawiony, nie brać tego dosłownie]

Druga rzecz : mamy zupełnie inna wizję socios. Dla mnie to ma być zorganizowana regularna zbiórka kasy niczym WOŚP. To ma być aktywnie działająca społeczność kibicowska, wyrażająca swoje poglądy, opinie. Która oprócz kasy do klubu, być może kiedyś będzie miała członka zarządu, który mógłby wyrażać poglądy całej społeczności w pewnych kwestiach.

Oczywiście mam świadomość, że model wyboru prezesa z Barcelony nie miałby w Polsce racji bytu (tam zresztą socios działają na innych zasadach), ale jestem w ciężkim szoku, że jest taki problem aby kibice mogli demokratycznie wyrazić swoje zdanie w tak ważnych rzeczach jak akademia, herb, prawa do nazwy, itd.
Ddf
Odpowiedz cytując