Cytat:
|
To jeszcze mi powiedz, które to są pamiątki piłkarskie - kufle, t-shirty z herbem, polówki, szaliki, zegarki, portfele, pościel, kubki? Serio pytam Nie lepiej zrobić jeden porządny wiślacki sklep?
|
Myślę, że własnie w obecnej sytuacji lepiej by było podzielić prawa do herbu i niech każdy sobie na swoją dzialkę dzaiała, ewentualnie jak SA by miało gest dobrej woli to może wspomóc TS. Obecnie sytuacja jest karykaturalna i sa trzy grupy interesu które chcą zarobić, SA, TS a i kibice by chcieli coś uczknąc na swoja działalnośc. Tak się normalnie nie da funkcjonowac jeśli się nie zrobi jakiegoś podziału lub tego nie uprości.
Specjalnie napisałem pamiątki kibicowskie i sekcji piłkarskiej oraz innych. Jak mówię pamiątki sekcji pilkarskiej to mam po prostu na myśli używanie loga i jakiegoś kontekstu piłkarskiego, tzn coś stricte związanego z piłką tzn jakieś koszulki meczowe czy repliki z nazwiskami piłkarzy generalnie tutaj dużo wytycznych bym nie widział... Przecież każdy może sobie zrobić koszulkę w trzech kolorach, gadzet z napisem Wisła 1906 i dac herb TS. Tez bym tego tak nie rozgraniczał, że jedynie SA ma mieć prawo do herbu i robienia jakichś pamiątek.
A kufle czy inne breloczki to przecież po prostu gadżety kibicowskie.
Uwazam, że to wszystko powinno sobie działac jednoczesnie i nikt nikomu żadnych praw zabierac nie powinien. SA jest sekcją Wisły i powinno miec jednolity herb i móc go używać. I tyle w temacie. TS jest oczywiście całym związkiem sekcji i też ma prawo do używania herbu, gwiazdy, barw. Nikt nikomu nie powinien za dużo zabraniac i się wtrącac, każdy ma swoje prawa, swój sklep i niech kombinuje z pamiątkami jak mu się podoba. Jedynie bym tak jak mówił zrobił małe zastrzezenie, że np SA nie ma prawa wydawać jakichś pamiątek związanych z koszem, koszulek, nie wiem szalików łączonych na wypadek meczów w eurolidze i tyle. Ale już kibicom bym dał mały wyjątek bo jako część Wisły, część zarówno SA jak i TS i w ogóle odrebna strona całego ukladu uwazam, że kibice mają prawo wydać gadżety okolicznościowe na mecz, szaliki łączone czy jakies tam swoje koszulki gdzie moga sobie uzyc gwiazdy, herbu, nazwy i dac swój kontekst kibicowski z oprawy albo z Reymanem bo uwazam, że nie jest to tylko postać piłkarska ale nasza wspolna historia bez podziału na sekcje.
Trochę mi z tego wyszlo masło maslane bo i tak w gruncie rzeczy wyszło, że prawie każdy może prawie wszystko... No ale dla mnie ważnym szczegołem tutaj jest wlasnie to PRAWIE oraz to, ze SA musowo powinno miec prawo do herbu, wydawania gadzetów z logiem itd oraz przede wszystkim żeby kazdy sobie na swoją działkę działał i jeśli wszyscy są tacy mądrzy i się doszukują tego, że są robieni na kase przez drugich to niech każdy działa w swoim sklepie i tyle. A kibice sobie zdecydują czy chca wspierać bardziej SA, bardziej TS czy bardziej ruch ultras.