serek.c2 napisał(a):

- Z tego co się orientuję TS proponuje licencję nieodpłatną, ale oczywiście nie mam pewności, poczekajmy więc na info z Towarzystwa
- Nie wierzę, że TS zrobiłby takie ruchy, pytanie tylko czy w umowie licencyjnej nie da się tego uregulować
Na pytanie o przepis nie odpowiem, nie mam wiedzy w temacie. To zadanie dla naszych forumowych speców
|
Tak, obecna władza może nie zrobiłaby takich ruchów, ale jak historia pokazuje, przejęcie władzy w TSie jest dość proste. SA za parę lat, z nowym inwestorem może stać się np. średniakiem europejskim i wtedy wypowiedzenie licencji byłoby dla niej dramatem. Historia zna takie przypadki, polecam historie Steauy Bukareszt i skąd się wzięła ich obecna nazwa, a mianowicie FCSB. Nie dziwi mnie więc, że dla obecnych władz to kwestia priorytetowa.
Odnośnie tego, że pierwszeństwo po upadku może nie być aktualne się spodziewałem, dlatego kluczowa jest tutaj współwłasność oraz dobrze napisana umowa. Wierzę, że skoro SA proponuje takie rozwiązanie to mają na to pomysł.
Nie jest też tak, że nawet jakby 50% praw "po SA" wpadło w niepowołane ręce to TS dalej mógłby używać "swoich" 50% i w najgorszym rozwiązaniu mógłby powstać nowy podmiot o identycznej nazwie i herbie?
Ponadto powtarzam, że myślę, że nie kwestia nazwa i herbu jest tutaj kluczowa.