Wyświetl pojedynczy post
WHITE*STAR
Senior Member

Od: 07.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.11.2019, 11:04
wolfy napisał(a):Wyświetl post
A dlaczego wzieliśmy takich zawodników akurat? Świta coś? Czegoś nam brakuje przede wszystkim, hmmm?
Jeszcze na przykładzie wywiadów z parą stoperów Pogoni Szczecin wytłumaczę Ci i wszystkim, którzy tak narzekają na brak środków, na czym polega współcześnie praca dyrektora sportowego. Nie zawsze to pieniądze decydują o tym, czy piłkarz zdecyduje się na dany klub.

Cytat:
Dostawałeś wcześniej sygnały, że polski klub cię obserwuje?

– Nie, ale kiedy tu przyjechałem, pokazano mi klipy wideo z moimi meczami. Na ich przykładzie dowiedziałem się, co władzom klubu się w mojej grze podoba bardziej, co mniej. Wyjaśnili mi, dlaczego pasuję do profilu zawodnika, jakiego szukali na środek obrony. Wtedy pojąłem, że Pogoń doskonale wie, czego chce. Że nie podeszła do tematu na zasadzie: okej, bierzemy pierwszego porządnego stopera, jaki się nawinie. Nie, były konkretne wymagania.

Co spodobało się więc Pogoni najbardziej?

– Mój styl. To, że gram agresywnie, że w każdym meczu jestem w stanie pchnąć zespół do jeszcze lepszej, ambitniejszej gry.
Źródło: http://weszlo.com/2019/08/26/byc-car...ion-lannister/

Cytat:
Kostasa Triantafyllopoulosa, o czym opowiadał na Weszło, zaskoczyło, że Pogoń zaprezentowała mu wycinek wideo z konkretnych akcji i wytłumaczyła, dlaczego jest odpowiednim piłkarzem do tego stylu gry.

Ze mną było dokładnie tak samo. Szef skautów pokazał mi wideo z moimi zagraniami i powiedział, czego ode mnie oczekuje. Było też wideo z fragmentami gry Pogoni, bym poznał, w jaki sposób miałbym grać. Szef skautów oglądał mnie na żywo osiem razy. Byłem bardzo zaskoczony. To dało mi też poczucie, że mowa o profesjonalnym klubie, w którym praca jest wykonywana skrupulatnie. Miałem też poczucie, że klub cały czas się rozwija. Budują stadion, nowe boiska dla akademii. Jak tak na to patrzę, mam wrażenie, że Pogoń w długiej perspektywie będzie odgrywała znaczącą rolę w polskiej piłce.

Jakie cechy boiskowe sprawiły, że Pogoń uznała cię za zawodnika pasującego do systemu?

Chcieli po pierwsze doświadczonego zawodnika, a ja w ostatnim roku byłem w Altach kapitanem i potrafię wziąć odpowiedzialność za drużynę. Znaczenie miała też moja szybkość. Chcemy ustawiać się wysoko i utrzymywać się przy piłce, pressować, więc za mną zawsze jest dużo przestrzeni. Dlatego potrzebny był szybki obrońca. Dobrze czuję się z piłką przy nodze, a powiedziano mi, że szukają obrońcy, który wyczekuje na dobry moment, by zrobić coś nieoczywistego. Taki styl gry bardzo mi odpowiada, bo w przeszłości miałem trenerów, którzy nie byli za bardzo zainteresowani grą w piłkę.
Źródło: http://weszlo.com/2019/09/15/jesli-z...trening-koniu/

A u nas? Wzięli Serafina Szotę, mimo że Stolarczyk nigdy nie cenił jego umiejętności. Wzięto też Chukę, którego akurat zaproponował agent, gdy na początku obecnego sezonu gra się nie układała i zaczęło się palić w dupach.

Dlatego właśnie nie jestem fanem naszego obecnego prezesa i jego decyzji w kwestiach sportowych. Widzę tu raczej zabawę klubem piłkarskim jak Football Managerem, a nie profesjonalny pion sportowy.
Odpowiedz cytując