Wyświetl pojedynczy post
Rustin
Senior Member

Od: 07.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.10.2019, 17:09
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Ech... no dobra, jak matematyka, to matematyka.

Na początek zastrzeżenie: budżet w polskich realiach ekstraklasy jest liczony jako poziom kosztów (wydatków), nie przychodów (wpływów). Jeśli przychody danego roku budżetowego nie pokrywają kosztów, powstaje strata, którą trzeba jakoś pokryć.

Co do meritum: Piast nie ma długów do spłacania, dlatego swój budżet może w całości przeznaczyć na koszty działalności operacyjnej w danym roku. Stąd jego budżet w wysokości 25 mln zł (zakładając, że rzeczywiście dotyczy tego roku), jest z punktu widzenia możliwości przeznaczenia określonej kwoty na działalność bieżącą w danym sezonie mniejszy niż 30 mln zł budżetu Wisły.

Prosta matematyka: Wisła w tym roku spłaciła 10-11 mln zł starych zobowiązań (vide właśnie wywiady z Obidzińskim). Do tego do końca października musi spłacić kolejne 1,7 mln zł starych zobowiązań dla miasta. Dalej, Piast płaci miastu za wynajem swojego stadionu 0,5 mln zł, Wisła ponad 2 mln zł.

No to liczymy:
- pieniądze do dyspozycji Piasta na działalność sportową w danym roku: 24,5 mln zł (25-0,5)
- pieniądze do dyspozycji Wisły na działalność sportową w danym roku: 15,3-16,3 mln zł (30-10(11)-1,7-2).

Teraz widzisz różnicę?
Bardzo fajnie rozpisane i jak najbardziej może tak być. Zakładasz jednak równocześnie, że Piast nie ma długów i zobowiązań, co na 99% jest mylne patrząc na ciągłe problemy polskich klubów. Z drugiej strony może w Gliwicach mają rozsądnych zarządzających. Z Twoich wyliczeń zostaje 15-16 mln na działalność sportową. Jeśli Wisła Płock ma budżet 20mln (wywiad z ich prezesem), to na działalność pewnie zostaje im mniej więcej tyle co nam. Tak można bez końca i można się z tym zgadzać lub nie, ostatecznie jestem ciekawy raportu za 2019 i mam nadzieję, że dalej będziemy sukcesywnie schodzić z kosztów. Może przykład Piasta był niefortunny, bo jest uznawany za potęgę tutaj na forum.

Widzę, że należysz do Socios, więc pewnie mieliście lepszy pogląd na sprawę choćby z Wasilewskim. Ja osobiście od dłuższego czasu nie widzę korzyści z jego występów na boisku i przy tym, że choćby Ty musiałeś się do tego dorzucić, uważam to za kasę wywaloną w błoto. Tutaj jednak sprawa klucz - ja do tego nie dorzuciłem (jeszcze, bo kto wie, co przyniesie początek roku, może nową zbiórkę?). Tutaj za takie 300 tysięcy można sobie zapewnić roczny kontrakt solidnego zawodnika lub wypożyczyć kogoś sprawdzonego na bardziej potrzebne pozycje, co pokazuje obecna sytuacja.

Może rzeczywiście mocno płytko podszedłem do budżetu, ale bardziej skupiałem się na tym, że na utrzymanie drużyny kosztuje około 1 mln miesięcznie (to też z wywiadu). To tego dotyczyła "prosta matematyka", choć to też można podważyć, bo pytanie czy to milion brutto, netto, czy z premiami czy nie i znów bez końca. Nie chciałbym jednak już kontynuować tego wątku, bo zbyt dużo tutaj "śmieciowych" wstawek ludzi, którzy nie potrafią bez obrażania i wyśmiewania napisać czegokolwiek rozsądnego.

Gunner1906 napisał(a):Wyświetl post
Dajcie już spokój z tym Rustinem... Gościu myśli, że mamy więcej hajsu niż Piast . Zapomniał, że jeszcze niecały rok temu (w zasadzie teraz też) liczyła się każda złotówka, aby przetrwać. Nie no przecież my mamy 30mln budżetu - JESTEŚMY HEGEMONEM! W zimie na pewno wydamy na transfery minimum 3 mln euro skoro mamy taki ogromny budżet.
Popatrz na jakość postu kolegi wyżej a teraz przeczytaj swój i zastanów się, zanim komuś znowu napiszesz na takim poziomie, do którego trzeba się pochylić tuż nad podłogę.
Wisła ponad wszystko
Odpowiedz cytując